Barbabos dumpt koningin, roept nieuwe republiek uit
30 Nov 2021, 09:31
foto
Met veel fanfare heeft Barbados zich tot republiek uitgeroepen in het bijzijn van de Britse prins Charles. (Foto: Reuters)


Barbados heeft de Britse koningin Elizabeth gedumpt als staatshoofd en heeft een nieuwe republiek uitgeroepen met zijn allereerste president. Het gebied heeft daarmee zijn laatst overgebleven koloniale banden verbroken nadat de eerste Engelse schepen bijna 400 jaar geleden op het Caribische eiland aankwamen.

Om middernacht werd de nieuwe republiek geboren onder het gejuich van honderden mensen die langs Chamberlain Bridge in de hoofdstad Bridgetown stonden. Er werden 21 saluutschoten afgevuurd terwijl het volkslied van Barbados werd gespeeld op een druk Heldenplein.

Prins Charles, erfgenaam van de Britse troon, stond somber toe te kijken toen de koninklijke standaard van koningin Elizabeth naar beneden werd gehaald en het nieuwe Barbados werd uitgeroepen, een stap waarvan de republikeinen hopen dat deze de discussie zal aanwakkeren over soortgelijke voorstellen in andere voormalige Britse koloniën die de koningin als hun soeverein hebben.

"Wij, de mensen, moeten Republiek Barbados haar geest en inhoud geven", zei president Sandra Mason, de eerste president van het eiland. "We moeten zijn toekomst vormgeven. We zijn de hoeders van elkaar en van onze natie. Wij, de mensen, zijn Barbados."

Barbados noemt de verwijdering van Elizabeth II, die nog steeds koningin is van 15 andere rijken, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Australië, Canada en Jamaica, als een manier om eindelijk te breken met de demonen van zijn koloniale geschiedenis. "De oprichting van deze republiek biedt een nieuw begin", zei prins Charles, wiens moeder haar hartelijke wensen deed. "Vanaf de donkerste dagen van ons verleden en de afschuwelijke gruweldaad van slavernij die onze geschiedenis voor altijd bevlekt, hebben de mensen van dit eiland hun weg gebaand met buitengewone standvastigheid."



Prins Charles is naar Bridgetown gereisd waar hij eregast was tijdens de ceremonie waarbij de nieuwste republiek werd geboren. (Foto: Reuters)

Na een oogverblindend vertoon van Barbadiaanse dans en muziek, compleet met toespraken om het einde van het kolonialisme te vieren, werd de Barbadiaanse zangeres Rihanna uitgeroepen tot nationale held door premier Mia Mottley, de leider van de republikeinse beweging van Barbados.

De geboorte van de republiek, 55 jaar op de dag sinds Barbados de onafhankelijkheid uitriep, maakt bijna alle koloniale banden los die het kleine eiland aan Engeland hebben gebonden sinds een Engels schip het in 1625 opeiste voor koning James I.

Het kan ook een voorbode zijn van een bredere poging van andere voormalige koloniën om de banden met de Britse monarchie te verbreken, terwijl het zich schrap zet voor het einde van Elizabeths bijna 70-jarige regering en de toekomstige toetreding van Charles.

"Stop deze koloniale pagina", vertelde Winston Farrell, een Barbadiaanse dichter, tijdens de ceremonie. "Sommigen zijn dom opgegroeid onder de Union Jack, verloren in het kasteel van hun huid."

"Het gaat over ons, die oprijzen uit de rietvelden en onze geschiedenis terugvorderen", zei hij. 'Beëindig alles wat ze bedoelt, zet daar een Bajan neer.'
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May