Column: Rode loper voor 5e golf
23 Nov, 00:59
foto
Dansende en zingende mensen in Blue Café, zonder mondkap. De 1.5 meter afstand wordt totaal niet in acht genomen.


De ene na de andere golf teistert het land sinds maart vorig jaar, vanaf de intrede van Covid-19. De golven worden groter en intenser, waar zelfs een tsunami 'u' tegen moet zeggen. 1.152 personen zijn in Suriname gestorven door Covid-19. Ook mensen die een dubbele shot genomen hadden, zijn niet bespaard gebleven. Daarom is één van de eerste Covid-19-maatregelen die steeds, tot vervelends toe, wordt herhaald: 
1. Het dragen van mond- en neusbedekking buiten het eigen huis is verplicht, met name bij het betreden van ruimten. 
2. Neem de 1.5 meter fysieke afstand, de zogeheten Covid -19-afstand, altijd in acht.

Suriname bevindt zich in de vierde golf, die op de terugweg lijkt te zijn. De situatie is echter nog niet onder controle, aangezien het percentage besmettingen nog zeker het dubbele van de 10% is. Terwijl aan de ene kant de regering en het bedrijfsleven mensen dwingen om zich te vaccineren - anders verliezen ze hun baan - vertrappen aan de andere kant, dezelfde mensen de maatregelen en wordt flink feest gevierd alsof er niets aan de hand is. 

Velen hebben lak aan het samenscholingsverbod. Er worden in grote groepen bijeenkomsten gehouden en gefeest, zonder dat de veiligheidsmaatregelen in acht worden genomen. Het is verboden deel te nemen aan een groep van meer dan 10 personen. Uitgezonderd zijn De Nationale Assemblee, de regering, de Staatsraad, leden van het Hof van Justitie en personen uit de zorg, veiligheid en essentiële diensten. Nachtclubs, dancings, discotheken, bordelen en bars zijn nog steeds officieel gesloten, maar het feesten gaat lekker gewoon door. 

Om 'legaal' te kunnen feesten, zijn mensen vindingrijk. Zaterdag konden mensen genieten van een muziekformatie in Blue Café tot een kwartier voor het uitgangsverbod ingaat, stond in een bekendmaking. Een van de eisen was dat mensen die volledig gevaccineerd zijn, toegelaten zouden worden. Hoewel het om een open terras gaat, waar mensen kunnen dineren, is misbruik gemaakt van de mogelijkheid. De regels zijn behoorlijk vertrapt door de vele dansschoenen, waarbij de afstand en de mondkap sneuvelden. Volgens beelden op sociale media en ooggetuigen, werd er naar hartenlust gezongen en gedanst. De districtscommissaris van Wanica Noord-West, Suraksha Hirasingh, die een voorbeeld zou moeten zijn, was ook van de partij. Ze stopte de muziekformatie ook 100 euro toe als 'waardering voor hun kunnen.' Met welk gezag zal ze optreden tegen de mensen in haar werkgebied die zich niet houden aan de maatregelen? Zal ze die ook belonen met wat euro's?

Het instellen van een veiligheidszone tot 14.00 uur op Srefidensi-dag rond het Onafhankelijkheidsplein, zal mensen er niet van weerhouden te gaan. Hoogwaardigheidsbekleders blijven feestvieren en ook al willen ze dat stiekem doen, maar het leger aan veiligheidsmannen dat ze hebben, verraadt hen. Afgelopen week is er nog een owru yari van de dochter van een regeringstopper uitbundig, met alle toeters en belletjes - gevierd. En dan steeds roepen dat eenieder zijn eigen verantwoordelijkheid moet nemen. Regering waar blijft uw eigen verantwoordelijkheid, waar blijft uw goede voorbeeld. Goed voorbeeld doet goed volgen, regering het volk volgt uw voorbeeld.

Het is ronduit onverantwoord om op 25 november - haast eind van de maand - geen total lockdown te hebben. Het heeft er veel van dat de orde niet meer te handhaven is door JusPol. Het beste is om die hele avondklok maar op te heffen en eenieder zijn vrijheid terug te geven, want de vijfde golf gaat toch komen aangezien ze openlijk wordt uitgenodigd door het struisvogelbeleid! Kijk wat er nu met Europa gebeurt, langzaam gaan steeds meer landen opnieuw op slot. De infecties pieken, de mensen zijn ongehoorzaam en protesteren. Covid-19 gaat niet weg, hoe eerder we daarmee leren leven, hoe sneller we terug kunnen naar het nieuwe normaal.

Nita Ramcharan 

P.S.: De regering doet er goed aan om de intentieverklaring met het Deense bedrijf, Hybrid Power System Group, op te zeggen, want de feiten die boven water zijn komen drijven, zijn schadelijk voor de reputatie van het land. 
Advertenties

Friday 12 August
Thursday 11 August
Wednesday 10 August