VN lanceert jaar Artisanale Visserij en Aquacultuur
20 Nov 2021, 10:37
foto
Het Internationaal Jaar van de Artisanale Visserij en Aquacultuur 2022 van de Verenigde Naties (IYAFA 2022) is in lijn met de "4 Betters" van de FAO.


Het Internationaal Jaar van de Artisanale Visserij en Aquacultuur 2022 van de Verenigde Naties (IYAFA 2022) is vrijdag gelanceerd. Tijdens de virtuele ceremonie is benadrukt hoe kleinschalige ambachtelijke vissers, viskwekers en visarbeiders bijdragen aan het menselijk welzijn, gezonde agrovoedingssystemen en armoedebestrijding door een verantwoord en duurzaam gebruik van de vis- en aquacultuurbronnen.

Directeur-generaal QU Dongyu van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) onderstreepte in zijn toespraak dat de visie die aan het Jaar ten grondslag ligt, in lijn is met FAO's "4 Betters: betere productie, betere voeding, een beter milieu en een beter leven voor eenieder" niemand achterlaten."

Het jaar zal ook bijdragen aan het bereiken van een aantal van de doelstellingen van de Agenda 2030 van de Verenigde Naties en het bereiken van de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling. De FAO-topman kijkt uit naar het vieren van het jaar "hand in hand met actoren op het gebied van kleinschalige visserij en aquacultuur". Hij voegde eraan toe: "Kleinschalige ambachtelijke visserij en aquacultuur zijn klein van omvang, maar groot van waarde!"

Een recent onderzoek van FAO WorldFish geeft aan dat de kleinschalige sector het grootste deel van de productie voor zijn rekening kan nemen, aangezien ongeveer 80 procent van de aquacultuurproductie in de wereld afkomstig is uit ontwikkelingslanden, waarbij het aantal ambachtelijke boeren veel groter is dan het aantal boeren in middelgrote en grootschalige aquacultuur.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May