Straten in Haïti komen langzaam weer tot leven
16 Nov 2021, 15:30
foto
Mensen verdringen zich rond een benzinestation nadat een groep Haïtiaanse bendes tijdelijk een blokkade die leidde tot brandstoftekorten, in Port-au-Prince, Haïti, heeft opgeheven.(Foto's: Reuters)


Haïtiaanse bedrijven begonnen hun deuren te openen en de activiteiten in de straten van het land werden hervat toen de G9-bendecoalitie een blokkade op de brandstofleveringen versoepelde die bijna een maand lang verlammende tekorten veroorzaakten. De G9-bendefederatie, die belangrijke delen van West-Port-au-Prince controleert, gaf vrachtwagens afgelopen weekend toegang tot de brandstofterminal van Varreux, wat leidde tot lange rijen bij tankstations.

Banken draaiden op normale uren nadat ze hun activiteiten hadden beperkt vanwege het gebrek aan diesel voor generatoren, die cruciaal zijn om elektriciteit te garanderen in een land waar het nationale elektriciteitsnet slechts gebrekkig stroom levert.

Jimmy "Barbecue" Cherizier, leider van de federatie, zei vrijdag dat de groep brandstoftrucks gedurende een week toegang zou geven tot de brandstofterminal van Varreux. Hij waarschuwde dat de blokkade zou worden hervat als premier Ariel Henry niet zou aftreden.

De G9 heeft sinds vorige maand brandstofleveringen geblokkeerd en eist het aftreden van de premier. Henry heeft gezegd dat de regering niet met criminelen zal onderhandelen en dat de Haïtiaanse nationale politie veiligheidsafzettingen heeft gemaakt om de levering van brandstof te helpen verzekeren.

Ondanks de heropening van de terminal hadden veel chauffeurs maandag nog steeds moeite om brandstof te kopen, waarbij sommigen het in plastic containers op de zwarte markt kochten.

"Ik heb gisteren de hele dag naar benzine gezocht, maar zonder succes", zegt Oscar Julien (41) een vrachtwagenchauffeur die bouwmateriaal levert. "Het is me nog niet gelukt om bij een pomp te tanken. Ik moest op straat kopen om naar huis te kunnen gaan."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May