Minder covid-besmettingen maar geen hoera-stemming
13 Nov 2021, 12:27
foto


Ook heel jonge kinderen zijn met het coronavirus besmet geraakt en in het ziekenhuis opgenomen. Over het algemeen is het aantal besmettingen aan het afnemen en neemt het aantal gevaccineerden langzaam toe. Maar er is nog geen reden om in een hoerastemming te zijn. Er is een 5e golf op komst. De ‘frontliners’ zijn aan het eind van hun latijn. De samenleving wordt wederom op het hart gedrukt om zich te vaccineren.

Op de covidpersconferentie zijn de laatste updates gegeven over de strijd tegen het coronavirus. Soenita Nannan Panday-Gopising, voorzitter van de Stuurgroep Covid Communicatie, toont aan dat er een duidelijke daling te merken is van covidgevallen. In september dit jaar waren er gemiddeld meer dan 600 gevallen per dag. De afgelopen weken is het gedaald naar nog geen honderd per dag. 

“Dat lijkt allemaal goed te gaan maar we gaan niet juichen en springen,” merkt Nannan Panday op. “We zien wat er in de rest van de wereld gebeurd en we willen niet die kant op.” Ze geeft aan dat in sommige landen de situatie is onderschat, te snel van de regels is afgestapt waardoor het virus weer de kans heeft gehad zich te verspreiden. 

Nannan Panday: “Voorlopig is het voor de ziekenhuizen nog steeds zo dat er mensen worden opgenomen in behoorlijk slechte toestanden en dat er nog steeds gevochten wordt om mensenlevens te redden op de intensive care.” Jason van Genderen, directeur van het Regionaal Ziekenhuis Wanica, onderstreept dit. 

Het Wanica ziekenhuis is sinds het zijn deuren heeft geopend, omgedoopt tot het 'covidziekenhuis' merkt Van Genderen op. Hij geeft aan dat er nog steeds geen reguliere zorg gegeven kan worden terwijl alles wel aanwezig is om dat te doen.  Alle aandacht is geconcentreerd op covidpatiënten. Maar te vaak overlijdt de patiënt toch nog. Een zware klap voor de zorgverleners die ondertussen ook al vermoeid zijn. Maar vrij nemen is geen optie. 

Kinderen vallen ook ten prooi aan het virus. Nannan Panday: “We hebben inderdaad kinderen opgenomen maar we hadden geen gecompliceerde gevallen. Het jongste was 5 dagen oud, het oudste 14 jaar. Alle kinderen hebben het redelijk goed doorstaan. Kinderen kunnen ook besmet raken, daarom raden we vaccineren vanaf 12 jaar aan.” 

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May