Autoverhuurbedrijf Hertz stapt over op elektrische auto's
13 Nov 2021, 20:33
foto
Autoverhuurbedrijf Hertz gaat wereldwijd zijn vloot vervangen met elektrische auto's. De afdeling in Suriname is nog niet zover.


Hertz, het nummer 2 autoverhuurbedrijf in de wereld, gaat zijn hele vloot vervangen met elektrische auto’s. Het heeft daarom alvast 100.000 Battery Electric Vehicles (BEV), auto’s die op batterijen rijden, bij Tesla Inc. besteld. Het Hertz filiaal in Suriname zal geen Tesla’s aanbieden aan zijn klanten. Door wet- en regelgeving kunnen zij en andere autobedrijven, niet op grote schaal elektrische auto’s invoeren. In buurland Guyana zijn de regels al aangepast en druppelen de elektrische auto’s het land binnen.

Moederbedrijf Hertz gaat met het Tesla Model 3 alvast een deel van zijn vloot, een half miljoen auto’s wereldwijd, vervangen. De hele vloot moet in 5 jaren uit elektrische auto’s bestaan. Het bedrijf gaat ook oplaadpalen opzetten in de gebieden waar het opereert. De vervanging van de vloot geldt voorlopig alleen voor zijn operaties in Amerika en Europa. Momenteel kost het Model 3 US$ 42.000 per stuk. Het bedrijf gaat later ook bij andere bedrijven elektrische auto’s afnemen.

Het ontbreken van een charging network, de wetgeving over het leveren van stroom en de huidige importregels zijn obstakels voor het importeren van elektrische auto’s, vertellen John Berkleef en Henry Leliënhof van Hertz Suriname. In Suriname is bij wet alleen EBS bevoegd om stroom te distribueren. Voor derden is het daarom niet aantrekkelijk om nu in laadpalen te gaan investeren, merken Berkleef en Leliënhof op.

Aan de ene kant kunnen elektrische auto’s ook gewoon thuis of aan het werk opgeladen worden. Maar elektrische- of hybride auto’s (auto’s die op stroom en brandstof rijden) worden toch niet in grote aantallen door autobedrijven geïmporteerd. De hybride auto’s die in Suriname rijden zijn op de hand te tellen. De meest bekende is de Prius van Toyota. Hertz Suriname heeft ook een in huis, maar het is voor intern gebruik.  

De Prius hoeft zijn batterij niet aan een oplaadpaal bij te vullen. Dat gebeurt tijdens het rijden, specifiek door regenerative braking: elke keer dat er geremd wordt, laad de batterij zich op met de energie die door die handeling wordt geproduceerd. Dit komt heel goed uit in de vele files in het verkeer. De Prius gebruikt onder die omstandigheden (snelheden onder 30 km per uur) alleen zijn batterijen en spaart daardoor op de brandstof.

In de landen die serieus zijn met het verminderen van de uitstoot, zijn er bepaalde maatregelen getroffen voor bedrijven en klanten om de verkoop van elektrische auto’s te stimuleren (incentives). Zoals lage importbelastingen of fikse kortingen (subsidies) voor klanten. Zoals de Surinaamse importregels nu zijn opgesteld, wordt er geen beloning gegeven voor auto’s die weinig of geen brandstof gebruiken en daardoor minder of geen schadelijke stoffen uitstoten.

In Suriname geldt nu slechts de US$ 25.000 CIF-regel. CIF is de afkorting voor Cost, Insurance, Freight, de kosten bij het importeren. In de praktijk betekent dit dat als de auto duurder is dan US$ 25.000, er 40 procent van de CIF aan belasting moet worden betaald. Onder US$ 25.000 kost het de importeur 25 procent van de CIF. Auto’s die weinig of geen brandstof gebruiken zijn normaal al erg prijzig en vallen dus veel duurder uit.

Delen van het Caribisch gebied, Guyana is één van de laatste, hebben allang maatregelen getroffen om de import van elektrische auto’s mogelijk te maken. Voor de meeste eilanden zijn deze wagens een goede uitkomst. Ze kunnen op den duur minder afhankelijk worden van olie-importen. En door het vele zonlicht dat ze genieten, is het gemakkelijker om oplaadpalen neer te zetten die door zonne-energie gevoed worden. In Guyana geldt voor de import van elektrische auto’s tussen de vier en acht jaar oud, geen belasting. Voor de auto’s jonger dan vier jaar geldt een omzetbelasting van 14 procent.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May