Uruguay: Verkiezing Nicaragua mist legitimiteit
09 Nov 2021, 12:13
foto


Het Uruguayaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gezegd dat het verkiezingsproces zondag in Nicaragua "legitimiteit" miste. De verkiezingen hebben de zittende president Daniel Ortega en zijn vrouw, vicepresident Rosario Murillo, een nieuwe termijn van vijf jaar gegeven.

De Uruguayaanse autoriteiten drongen er ook op aan dat het regime van Ortega alle politieke gevangenen tegelijk zou vrijlaten. "Deze verkiezingen missen legitimiteit, omdat ze niet zijn opgesteld volgens internationaal erkende normen, onderworpen zijn aan onafhankelijke en onpartijdige controle-instanties, en evenmin de nodige garanties hebben voor de deelname van alle politieke actoren", zei het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

"De Nicaraguaanse autoriteiten hebben evenmin de volledige geldigheid van de vrijheid van meningsuiting, deelname en vergadering gewaarborgd", vervolgde de verklaring.

"Integendeel, de regering van dat land arresteerde in de maanden voorafgaand aan de verkiezingswet een groot aantal presidentskandidaten, en arresteerde ook tal van leden van oppositiepartijen, en schond ook de garanties van transparantie, inclusie en verificatie, die essentieel zijn voor elke democratisch proces”, voegde het eraan toe.

"Uruguay herhaalt zijn oproep aan de Nicaraguaanse regering om politieke gevangenen onmiddellijk vrij te laten, met respect voor hun vrijheid, persoonlijke integriteit en het recht op politieke participatie", eiste het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ondertussen koos Argentinië ervoor om vast te houden aan "de traditie van niet-inmenging", ondanks de bijna unanieme wereldwijde veroordeling. De Casa Rosada deed er alles aan om Ortega niet in twijfel te trekken en verklaarde dat "binnen enkele uren na het einde van de verkiezingen, we onze diplomatieke traditie van niet-inmenging in interne aangelegenheden in andere landen handhaven".

"De Argentijnse Republiek bekrachtigt haar historische inzet voor de verdediging van de mensenrechten en steunt krachtig het werk van de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties, Michelle Bachelet, met betrekking tot de situatie in Nicaragua", zei het Argentijnse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

Het wees ook op zijn "bezorgdheid over de arrestatie van oppositieleiders" en "de noodzaak voor de Nicaraguaanse regering om de mensenrechten van de hele bevolking te respecteren".

“In Argentinië begrijpen we dat democratie betekent het respecteren van ideologische diversiteit en burgerparticipatie zonder verbod. We moeten het Nicaraguaanse volk vergezellen zodat ze de dialoog en het democratisch samenleven zo snel mogelijk kunnen herstellen', ging de verklaring verder.

Vorige maand onthield de Argentijnse regering zich van stemming over een OAS-resolutie om erop aan te dringen dat Nicaragua alle presidentskandidaten en politieke gevangenen zou vrijlaten en de volledige politieke rechten van zijn burgers zou herstellen. De resolutie werd goedgekeurd door 26 landen. Zeven anderen, waaronder Mexico, Guatemala en Argentinië, onthielden zich van stemming.

De houding van Argentinië zou het land in staat stellen diplomatieke banden met Nicaragua te onderhouden, terwijl het de "fysieke blokkades en financiële" sancties veroordeelt die het lijden van het Nicaraguaanse volk alleen maar vergroten. Venezuela, Cuba, Bolivia en Rusland ondersteunen Ortega.

"Vrede zegevierde in Nicaragua! Het Nicaraguaanse volk heeft de wereld een krachtige les in democratie gegeven. Ter ere van hun heroïsche Sandinistische erfgoed, dat door de stemming een grote overwinning opleverde aan de #FSLN. Lang leve Sandino! Lang leve Nicaragua! Lang leve commandant Daniel!', schreef Nicolás Maduro op Twitter.

Het Boliviaanse ministerie van Buitenlandse Zaken "begroet het Nicaraguaanse volk voor hun deelname en democratische roeping in het verkiezingsproces."

"Felicitaties aan de broedervolkeren van Nicaragua, Daniel Ortega en Rosario Murillo, met het resultaat van de verkiezingen", zei de Cubaanse president Miguel Díaz-Canel op Twitter.

Ortega won met 75,92% van de stemmen. Walter Espinoza kreeg 14,15% van de stemmen. Vier andere partijen speelden een marginale rol, met tussen de 3,3% en 1,7% van de stemmen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May