St Rosakerk krijgt grondige renovatiebeurt
07 Nov 2021, 04:41
foto
De St Rosakerk ondergaat een grondige renovatie. De houten kruizen zijn vervangen door metalen. (Foto's: René Gompers)


De Sint Rosakerk is al langer dan een jaar bezig met renovatiewerkzaamheden. De houten kerk, 110 jaar oud, gaat er langzaam maar zeker steeds beter uitzien. Er is echter nog heel veel te doen. Het plan is om de kerk van binnen en buiten, de bijgebouwen, het terrein en de historische orgel, in drie fasen te renoveren. De eerste fase, die nu gaande is, is begroot op US$ 150.000. De kerk heeft US$ 75.000 bij elkaar kunnen krijgen. Ze roept de hulp in van de samenleving om het werk te kunnen voltooien.  

De pers heeft vrijdag een rondleiding gehad op de plek. De eerste fase is bijna af. Humphrey Eendragt van de renovatiecommissie toont aan hoeveel werk er al is verzet. De buitenmuren zien er weer fris uit, aan een van de torens wordt nog gewerkt, de kruizen op de torens zijn vernieuwd, er is een vernieuwde vloer. De oude vloer was immers niet stabiel meer en de tegels zaten los. Het is nu goed toeven op duurzame porseleinen tegels. Onder normale omstandigheden kunnen er 300 tot 400 personen een dienst bijwonen. 700 personen kunnen maximaal in de kerk. Door de Covid-19-situatie zijn er diensten met maximaal 50 personen.

Voordat de torens werden aangepakt om onder andere lekkages tegen te gaan, moesten eerst de kruizen worden verwisseld. Blikseminslag vormde een groot probleem. Om dat op te lossen zijn de houten kruizen vervangen met roestvrije kruizen van aluminium. "Die zijn ook geaard tegen toekomstige blikseminslagen," vertelt Eendragt. "60 procent van de buitenkant is af. "De ramen en andere bewegende delen vereisen veel aandacht en onderhoud. Je moet niet vergeten dat ze meer dan 100 jaar oud zijn. We hebben ook een brandbeveiligingsplan en onderhoudscontracten tegen termieten afgesloten."

De organisatie hoopt dat tegen kerst 90 procent van het werk af zal zijn. "Dat het afkomt is gegarandeerd," merkt Jim Boussaid van de fundraisingscommissie op. "We hebben een lening kunnen krijgen van het bisdom. Maar dat willen we zo gauw mogelijk terugbetalen zodat het niet achterblijft met zijn eigen projecten." Er is ook US$ 20.000 gekomen uit Europa. Eendragt en Boussaid leggen uit dat ook de bijgebouwen een beurt zullen krijgen. Dat is voor de tweede fase. Ook de ingang vanaf de straat en de omheining moeten er beter gaan uitzien. In de derde fase wil de kerk de oude orgel repareren. Daar is expertise uit het buitenland voor nodig.

"Het is een mooi gebouw, een mooi monument dat we moeten behouden in een goede staat," benadrukt Boussaid. Hoeveel het project uiteindelijk gaat kosten moet nog blijken. Maar eenieder die wil helpen is welkom, merkt pastoor Ebony Romanus op: "Er zijn bankrekeningnummers maar men mag ook gewoon hier naar de kerk komen. De steun mag in verschillende vormen. Alle giften en donaties zijn welkom." Eendragt roept de samenleving nog een keer op om te helpen: "Sint Rosakerk was er, het is er en moet blijven. Daarom hebben wij uw hulp hard nodig."

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May