Costa Rica verplicht Covid-19-prik voor kinderen
06 Nov 2021, 15:15
foto
Door de beslissing is Costa Rica het eerste land dat Covid-19-vaccinaties verplicht stelt voor kinderen van 5 tot 11 jaar. (Getty Images)


Costa Rica is het eerste land ter wereld dat vaccinaties tegen Covid-19 verplicht stelt voor kinderen. De prik zal worden toegevoegd aan de uitgebreide lijst van basisvaccinaties voor kinderen die al wettelijk verplicht zijn, aldus gezondheidsfunctionarissen.

Het land heeft een overeenkomst getekend met Pfizer om doses te verkrijgen om vanaf maart 2022 alle kinderen onder de 12 jaar te vaccineren. Eerder deze week keurden de Amerikaanse regelgevende instanties voor de gezondheid het Pfizer/BioNTech-vaccin goed voor kinderen van vijf tot elf jaar.

De meeste kinderen zullen waarschijnlijk niet ernstig ziek worden als ze Covid-19 krijgen, maar ze kunnen nog steeds besmettelijk zijn, zelfs zonder symptomen. Het vaccin kan helpen voorkomen dat ze het virus naar anderen verspreiden.

Binnen het akkoord met Pfizer krijgt Costa Rica 3,5 miljoen doses, waarvan 1,5 miljoen zal worden gereserveerd voor de leeftijd van vijf tot 11 jaar. De andere zijn voor derde doses die worden gegeven aan eerstehulpverleners, ouderen en mensen met een onderdrukt immuunsysteem.

Volgens cijfers van Our World in Data is tot op heden ongeveer 55% van de in aanmerking komende mensen volledig gevaccineerd in het land. Meer dan 70% van de 12 tot 19-jarigen heeft nu minstens één dosis van het vaccin gekregen, zeggen ambtenaren.

Het besluit van de VS om het Pfizer/BioNTech-vaccin voor kinderen van vijf tot elf jaar goed te keuren, heeft de weg vrijgemaakt voor 28 miljoen jonge Amerikanen om zich te laten vaccineren. Ze krijgen een prik met een derde van de dosering die bij volwassenen wordt toegediend.

Ambtenaren van de Food and Drug Administration hebben vastgesteld dat het vaccin ongeveer 91% effectief was in het voorkomen van Covid-19 bij jonge kinderen, en dat hun immuunrespons vergelijkbaar was met die van mensen van 16 tot 25 jaar. Er werden geen ernstige bijwerkingen gevonden door onderzoekers.

Verwacht wordt dat meer landen zullen volgen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May