Nederland: Stijging Covid-19-infecties, mondmasker opnieuw verplicht
03 Nov 2021, 02:22
foto
Mensen met en zonder mond- en neusmaskers lopen op straat tijdens het winkelen, terwijl de Covid-19-infecties toenemen in Amsterdam, Nederland. (Foto: Reuters)


De Nederlandse regering heeft dinsdag besloten om opnieuw maatregelen in te voeren, waaronder het dragen van gezichtsmaskers, om de laatste piek in Covid-19-infecties te vertragen. Dat heeft premier Mark Rutte meegedeeld.

Het gebruik van een "coronapas", die het bewijs van een Covid-19-vaccinatie of een recente negatieve coronavirus-test toont, zou vanaf 6 november worden uitgebreid naar openbare plaatsen, waaronder musea, sportscholen en buitenterrassen.

Het aantal besmettingen met het coronavirus in Nederland stijgt al een maand nadat de meeste social distancing-maatregelen eind september werden afgeschaft. De infecties  bereikten afgelopen week het hoogste niveau sinds juli. Hierdoor zijn veel ziekenhuizen genoodzaakt om weer te bezuinigen op de reguliere zorg, om ruimte te maken voor dringende Covid-19-gevallen.

In een op televisie uitgezonden persconferentie riep Rutte alle Nederlanders, gevaccineerd en niet-gevaccineerd, op om zich aan de basishygiëneregels te houden en thuis te blijven als ze symptomen van een mogelijke infectie hadden. "Ons eigen gedrag is cruciaal, een heel groot deel van ons coronavirusbeleid hangt ervan af", zei de premier.

Mondkapjes worden weer ingevoerd in winkels en andere openbare plaatsen, terwijl mensen wordt geadviseerd om minimaal de helft van de tijd thuis te werken. Het kabinet zou volgende week kunnen besluiten om het gebruik van de coronapas naar de werkvloer te verbreden, aldus Rutte.

De Nederlandse gezondheidsautoriteiten hebben dinsdag Covid-19-vaccinboosterprikjes aanbevolen voor oudere volwassenen. Ongeveer 84% van de Nederlandse volwassen bevolking is ingeënt.

Vanaf dinsdag stegen de nieuwe besmettingen week-op-week met bijna 40% tot meer dan 300 besmettingen per 100.000 mensen, waarmee de pieken die eerder in juli 2021 en in december en oktober 2020 werden gezien, werden benaderd.

De druk op ziekenhuizen is een onmiddellijke zorg, aangezien het National Institute for Health dinsdag zei dat het aantal opnames de afgelopen week met 31% is gestegen, waarbij niet-gevaccineerde patiënten verantwoordelijk zijn voor de meeste ziekenhuisopnames. Van de mensen die de afgelopen maand positief testten, zegt ongeveer 52% niet gevaccineerd te zijn, terwijl 45% zegt volledig gevaccineerd te zijn, volgens gegevens van het RIVM.

Eerder op dinsdag adviseerde de Gezondheidsraad van het land dat volledig gevaccineerde volwassenen van 60 jaar en ouder een booster-injectie zouden moeten krijgen.





Het kabinet-Rutte neemt de aanbevelingen van de raad stelselmatig over.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May