Brandstoftekort nekt ziekenhuizen Haïti
31 Oct 2021, 18:46
foto
Mirlande Cherie, vergezeld door haar moeder, voedt haar zoontje Pierre terwijl ze wacht op medische hulp in het Universitair Ziekenhuis van La Paix, waar alleen de kinderafdeling in bedrijf was vanwege een tekort aan brandstof om generatoren te laten draaien, in Port-au-Prince, Haïti. (Foto: Reuters)


Wanhopig om haar zoontje Pierre in het ziekenhuis te laten opnemen om zijn bloedarmoede en diarree te behandelen, vertrok Mirlande Cherie twee weken geleden op een lange avontuurlijke reis om een ​​medische faciliteit te vinden die nog niet was gesloten door de brandstoftekorten in Haïti.

Cherie reed achter op een motorfiets met Pierre in haar armen, terwijl het ene na het andere ziekenhuis in de hoofdstad Port-au-Prince haar vertelde dat ze niet genoeg diesel hadden om generatoren te laten draaien die voor elektriciteit zorgen in het land.

Op woensdag arriveerde ze eindelijk in het La Paix University Hospital, waar alleen de kinderafdeling actief was.

Brandstof blijft schaars nu een coalitie van bendes de toegang tot brandstofterminals blokkeert om het ontslag van premier Ariel Henry te eisen. De situatie geeft de groeiende macht aan van criminele organisaties die deze maand 17 Amerikaanse en Canadese missionarissen hebben gekidnapt.

"Ik verliet mijn huis op 14 oktober om de rondes te maken naar verschillende openbare ziekenhuizen", zegt Cherie, wiens zoon vier maanden geleden voor het eerst ziek werd. De situatie van het jongetje verslechterde na de behandeling die hij kreeg terwijl hij bij familie in de provincies van Haïti verbleef. "We gaan door moeilijke tijden."

Het doorgaans volgepakte ziekenhuis was woensdag leeg tijdens een bezoek, omdat de meeste afdelingen gesloten waren. En toch konden weinig patiënten komen wegens gebrek aan vervoer.

Het brandstoftekort in Haïti blijft een bedreiging vormen voor de operaties van medische voorzieningen, die niet afhankelijk kunnen zijn van het onbetrouwbare elektriciteitsnet voor elektriciteit. Het vormt een extra last voor een bevolking die al worstelt met toenemende ondervoeding en bendegeweld.

De ziekenhuizen in Haïti wekken elektriciteit op met dieselgeneratoren. Maar bendes in het steeds meer wetteloze land hebben de toegang geblokkeerd tot haventerminals die de brandstof leveren, waardoor ziekenhuizen gedwongen zijn veel van hun afdelingen te sluiten.

Premier Henry erkende in een toespraak laat op donderdag dat bendes ongestraft hebben gehandeld door brandstofwagens te blokkeren, maar zei dat de politie een "veiligheidscorridor" heeft gecreëerd om leveringen te garanderen. Hij stelde dat verbeteringen in de komende dagen zichtbaar moeten zijn.

"De ziekenhuizen van het land zullen in grote moeilijkheden verkeren als ze geen brandstof kunnen vinden om elektriciteit te produceren om de zieken te behandelen", zei hij. "Dieven en moordenaars moeten worden behandeld voor wie ze zijn."

De kinderorganisatie Unicef van de Verenigde Naties zei zondag dat brandstoftekorten in Haïti het leven van honderden vrouwen en kinderen in gevaar brengen.

Het gebrek aan brandstof zorgde ervoor dat de normaal drukke straten van Port-au-Prince ongewoon stil waren omdat chauffeurs brandstof probeerden te besparen, en een staking door leiders in de transportsector beperkte de mobiliteit nog meer.

Vrijdag waren enkele tankwagens in beweging gekomen dankzij politie-escortes, zei Marc Andre Deriphonse, hoofd van de landelijke vereniging van eigenaren van benzinestations. Maar hij voegde eraan toe dat er nog steeds beperkte toegang was tot de belangrijkste brandstofterminal van Varreux.

Een ziekenhuisarts in La Paix die vroeg om niet geïdentificeerd te worden, zei dat de kinderafdeling de enige was die functioneerde omdat ze geen elektriciteit nodig heeft, hoewel ze niet in staat is om te vroeg geboren baby's te behandelen.

Het ziekenhuis heeft alle operaties stopgezet omdat artsen het risico niet kunnen nemen om tijdens een operatie stroom te verliezen, zei de arts, eraan toevoegend dat het ziekenhuispersoneel moeite had om naar het werk te komen vanwege transportproblemen.

"Soms komen er dokters, nadat ze de grootste moeilijkheden hebben overwonnen. Het ontbreken van brandstof blijft op dit moment voor iedereen een horde om te nemen," zei de arts.






Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May