G20: Wereldleiders eens met historisch akkoord over belasting
31 Oct 2021, 04:44
foto
De G20-top van Rome zal de toon zetten voor de COP26-klimaattop in Glasgow, die onmiddellijk daarna wordt gehouden. (Getty Images)


Leiders van de 20 grootste economieën van de wereld hebben een wereldwijde overeenkomst goedgekeurd waardoor de winsten van grote bedrijven voor ten minste 15% worden belast. Het volgt op de bezorgdheid dat multinationale ondernemingen hun winsten omleiden via laagbelastende jurisdicties.

Het pact werd overeengekomen door alle leiders die de G20-top in Rome bijwoonden.
Klimaatverandering en Covid staan ​​ook op de agenda van de top. Het is de eerste persoonlijke bijeenkomst van de leiders sinds het begin van de coronapandemie.

De G20-groep - bestaande uit 19 landen en de Europese Unie - komt echter met twee te kort, waarbij de Chinese Xi Jinping en de Russische Vladimir Putin ervoor kiezen om via een videoverbinding te verschijnen.

De belastingovereenkomst, die werd voorgesteld door de VS, zal naar verwachting vandaag officieel worden aangenomen. Zij zal in 2023 worden afgedwongen.

De Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen, zei dat het historische akkoord een "kritiek moment" was voor de wereldeconomie en "een einde zal maken aan de schadelijke race naar de bodem op het gebied van vennootschapsbelasting".

Ze schreef op Twitter dat Amerikaanse bedrijven en werknemers zouden profiteren van de deal, ook al zouden veel Amerikaanse megabedrijven meer belasting moeten betalen.

De G20-top loopt vooruit op de langverwachte COP26-top over klimaatverandering in Glasgow die maandag begint. Wat er tijdens de G20 gebeurt, kan de toon zetten voor COP26, waarbij er tussen de landen scherpe verdeeldheid bestaat over hun toezeggingen om de klimaatverandering aan te pakken.

De Italiaanse premier Mario Draghi opende de tweedaagse G20-top met een boodschap van eenwording en vertelde de wereldleiders dat "het alleen doen geen optie is. We moeten er alles aan doen om onze verschillen te overwinnen".

Er zijn in toenemende mate ernstige waarschuwingen van experts voor de toekomst als er geen dringende maatregelen worden genomen om de CO2-uitstoot te verminderen.

Volgens persbureau Reuters schetst een conceptcommuniqué een belofte van de G20 om te werken aan het beperken van de temperatuurstijging tot 1,5C waarin staat dat het van "alle landen zinvolle en effectieve acties zal vereisen".

Het ontwerp merkt ook op dat "ontwikkelde landen tot 2025 jaarlijks US$ 100 miljard uit openbare en particuliere bronnen moeten mobiliseren om in de behoeften van ontwikkelingslanden te voorzien", zodat ze de klimaatverandering kunnen aanpakken - een belofte die rijkere landen niet hebben nagekomen sinds 2009, toen het aanvankelijk werd toegezegd.



Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May