Assembleelid vraagt pg onderzoek naar corruptie met vaccinaties
31 Oct 2021, 02:56
foto
Assembleelid Jennifer Vreedzaam


Assembleelid Jennifer Vreedzaam (NDP) heeft een brief geschreven aan waarnemend procureur-generaal, Garcia Paragsingh waarin zij een onderzoek vraagt naar corruptieve handelingen bij vaccinatie aankopen. Zij vraagt om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen binnen het SU4SU fonds voor wat betreft de aankopen van vaccins, de niet uitgekomen rapportages van het fonds over het laatste kwartaal van 2020, het beleid en de relatie van het Su4SU fonds met het ingestelde Covid-19 vaccin fonds, de hoogte van het gestort bedrag in het vaccin fonds en de rapportages daarvan. In haar schrijven heeft zij de relevante documenten toegevoegd. 

Tijdens de openbare vergadering van De Nationale Assemblee op 20 oktober zijn drie agendapunten behandeld:
1. Stand Covid-19 in Suriname
2. Kwestie EBS (energie tarieven)
3. Start van het nieuwe schooljaar (2021-2022) 
De minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, heeft in zijn spreekbeurt tijdens de vergadering, enkele uitspraken gedaan waarbij de noodzaak is ontstaan om nader onderzoek te verrichten, stelt Vreedzaam. Voortbordurend op de informatie, is in de openbare vergadering van 21 oktober 2021 door een lid van De Nationale Assemblee aangegeven dat de Covid-19 vaccins gedoneerd zijn geworden. 
Voornoemde informatie indiceert dat er geen aankopen zijn verricht van vaccins en is derhalve van belang na te gaan wat de betrokkenheid is van de Ministeries Volksgezondheid, Buitenlandse Zaken International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), en Financiën en Planning, bij vermeende aankopen van vaccins e.e.a. onder verwijzing ingesloten bijlage. 


De vraag die is gerezen, houdt verband met vermoedens van corruptieve handelingen in de zin van de Anti Corruptiewet 2017, van de Republiek Suriname en mogelijk het Wetboek van Strafrecht, waarin verduistering en oplichting tevens strafbaar zijn gesteld, schrijft Vreedzaam. "In deze is van belang vast te stellen dat het vermoeden bestaat dat in elk geval de minister van Volksgezondheid kennis draagt en geparticipeerd heeft aan corruptieve handelingen ten nadele van de Staat al dan niet in samenwerking met de rechtspersoon Su4Su. Het vermoeden van medeplichtigheid van de ministers van Buitenlandse Zaken International Business en Internationale Samenwerking en van Financiën bij de corruptieve handelingen zoals voornoemd, wordt bij deze uitdrukkelijk gesteld," meent het Assembleelid. 
  
"Gelet op mijn functie als volksvertegenwoordiger en de taakstelling opgelegd ingevolge de Grondwet om in De Nationale Assemblee, de gemeenschap van de juiste informatie te dienen, doe ik middels dit schrijven het beleefd verzoek aan u, een onderzoek in te stellen naar de vermoedelijke corruptieve gedragingen en handelingen binnen de ingestelde Covid-19 vaccins fonds m.n  van de ministeries van Volksgezondheid, Financiën en Planning en Buitenlandse, Internationale Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) inzake aankopen van vaccinaties voor Suriname. Het ministerie van Financiën en Planning is verantwoordelijk voor de geldstromen binnen de overheid en tussen verschillende instanties die een relatie hebben met de overheid."

"Dit ministerie is verantwoordelijk voor de betrouwbaarheid van het financieel stelsel en de integriteit daarvan en zijn de ministeries van Volksgezondheid en Buitenlandse, Internationale Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) mede verantwoordelijkheid daarvan. Van het ministerie van Financiën en Planning kan dus verwacht worden dat ze integriteit hoog in het vaandel heeft staan en via haar controle mechanisme ongewenste elementen in het financieel stelsel kan identificeren, weert en ongewenste transacties tegengaat of meldt. Met de vigerende wetgevingsproducten moet voorkomen kunnen worden dat het financieel stelsel wordt misbruikt voor onrechtmatige doeleinden."

De minister en (algemene) directeuren geven leiding aan het ministerie en kunnen verantwoordelijk gesteld worden voor het gevoerde beleid en de feitelijke gang van zaken tussen een rechtspersoon en de overheid. Het is denkbaar dat een tegenstrijdig gedrag of gedragingen en/of handelingen het gevolg is van het gevoerde beleid of de feitelijke gang van zaken in de relatie tussen de overheid en de rechtspersoon n.l. SU4Su fonds, benadrukt Vreedzaam. 

"Op grond hiervan doe ik het verzoek om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen binnen het SU4SU fonds voor wat betreft de aankopen van vaccins, de niet uitgekomen rapportages van SU4SU fonds over het laatste kwartaal van 2020, het beleid en de relatie van het Su4SU fonds met het ingestelde COVID-19 vaccin fonds, de hoogte van het gestort bedrag in het vaccin fonds en de rapportages daarvan. Ingesloten doe ik u de relevante documenten toekomen.
Tot slot maak ik gebruik van de gelegenheid om wederom te informeren naar de exacte status inzake het strafrechtelijk onderzoek dat is ingesteld bij de Stichting Regionale Gezondheidsdienst (RGD), conform mijn verzoek d.d. 18 januari 2021. Ik spreek de hoop uit om op bijzonder kort termijn antwoord van u te mogen vernemen. Dit zodat ik mij ten volle kan wijten aan mijn taak als parlementariër. Vertrouwende op uw welwillende medewerking, verblijf ik met de meeste hoogachting", schrijft het Assembleelid aan de waarnemend procureur-generaal. 
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May