Nieuwe diepzeemijnbouwregels zullen deadline 2023 missen
30 Oct 2021, 20:36
foto
Tijdens de jaarlijkse conventie van de Prospectors and Developers Association of Canada (PDAC) in Toronto, Ontario, Canada, is een polymetallische of mangaanknobbel te zien op de stand van DeepGreen Resources, een start-up voor mijnbouw op de zeebodem. (Foto: Reuters)


Regelgeving voor diepzeemijnbouw zal vanwege de wereldwijde pandemie langer duren om te voltooien, zei een groep Latijns-Amerikaanse en Caribische landen, waardoor onzekerheid ontstaat voor bedrijven die de zeebodem willen ontginnen voor batterijmetalen. De vertraagde onderhandelingen vormen ook een potentieel probleem voor bedrijven die financiering zoeken van investeerders om de zeebodem te ontginnen.

De in Kingston, Jamaica gevestigde International Seabed Authority (ISA) van de VN werkt aan wereldwijde regels voor mijnbouw op de zeebodem, wat niet is toegestaan ​​totdat de regelgeving is afgerond.

De kleine staat Nauru in de Stille Oceaan heeft geprobeerd het proces te versnellen door in juni een deadline van twee jaar af te dwingen voor de voltooiing van de regels. Nauru steunt het mijnbouwbedrijf The Metals Co, een dochteronderneming Nauru Ocean Resources Inc.

Costa Rica zei namens een groep Latijns-Amerikaanse en Caribische landen dat "er geen tastbare vooruitgang is geboekt" bij het aannemen van voorschriften en richtlijnen voor mijnbouw. De inzending werd donderdag gepubliceerd op de ISA-website.

In de brief stond dat de ISA-Raad mogelijk niet in staat zal zijn om de vereiste regelgeving binnen de periode van twee jaar af te ronden en goed te keuren, eraan toevoegend dat de delegaties nog lang geen overeenstemming hebben bereikt over belangrijke kwesties.

Landen die in de inzending vertegenwoordigd waren, waren Argentinië, de Bahama's, Chili, Cuba, de Dominicaanse Republiek, Guyana, Jamaica, Panama en Trinidad en Tobago.

Een woordvoerder van de ISA zei dat het geen commentaar had op de brief van Costa Rica, maar zei dat de Juridische en Technische Commissie van de ISA 10 ontwerpnormen en richtlijnen heeft opgesteld door middel van vergaderingen op afstand in 2020 en 2021. En die zijn drie maanden voor openbare raadpleging voorgelegd .

In juli bekritiseerde een groep Afrikaanse landen de versnelde onderhandelingen en noemde de opgave om tegen medio 2023 overeenstemming te bereiken over regelgeving "schijnbaar onoverkomelijk".

Diepzeemijnbouw omvat het opzuigen van gesteenten ter grootte van een aardappel die rijk zijn aan kobalt, nikkel en andere batterijmetalen van de bodem van de Stille Oceaan op een diepte van 4 tot 6 km.

Veel wetenschappers en milieuactivisten hebben opgeroepen tot een verbod op diepzeemijnbouw, omdat ze zeggen dat dit blijvende schade kan toebrengen aan weinig begrepen habitats. Bedrijven als autofabrikant BMW en Google van Alphabet Inc hebben zich aangesloten bij de oproep van het Wereld Natuur Fonds (WWF) voor een moratorium.

In september zei de ISA dat de vergaderingen van de ISA-raad en de ISA-vergadering in Kingston zouden worden gehouden van 6 tot 10 december en van 13 tot 15 december, met beperkingen op het aantal afgevaardigden dat de vergaderruimte kan betreden vanwege de pandemie.

Chili en twee milieugroeperingen hebben onlangs verzocht om uitstel van de bijeenkomsten vanwege de beperkingen. Chili heeft voorgesteld de zitting van de Raad uit te stellen tot 4-8 april 2022.

De Covid-19-maatregelen van Jamaica omvatten een quarantaineperiode, zelfs voor gevaccineerde aankomsten, en een limiet van 50 personen voor vergaderingen, waardoor het voor vertegenwoordigers van over de hele wereld moeilijk wordt om aanwezig te zijn.

In een brief van 25 oktober pleitte ISA-secretaris-generaal Michael Lodge tegen het voorstel van Chili en zei dat de bijeenkomst in december "zowel noodzakelijk als dringend is".


Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May