Extra boostershot nodig voor risicogroepen
31 Oct 2021, 00:00
foto
Het beeld van mensen die opgenomen en overleden zijn tot september. De grootste groep wordt gevormd door niet-gevaccineerden. Ook 7.8% van gevaccineerden heeft het leven gelaten.


Van de mensen die overleden zijn aan Covid, waren 7.8 procent volledig gevaccineerd. Gebleken is dat van deze groep de immuniteit te zwak is geweest; het lichaam is door andere factoren zodanig verzwakt om ook nog Covid aan te kunnen. Voor deze groep is daarom een extra prik, oftewel een boostershot, nodig. Het gaat om 60 plussers, dialysepatiënten, personen met een verlaagde afweer (zoals kankerpatiënten). Ook aan ‘frontliners’ die direct met covidpatiënten bezig zijn en daardoor meer risico lopen om met het virus besmet te raken, wordt een boostershot aangeraden.

Tijdens de wekelijkse covidpersconferentie donderdag zijn enkele cijfers gepresenteerd. De grootste groep die aan Covid sterft bestaat uit ongevaccineerden met 67.6 %.  Gedeeltelijk gevaccineerd 5.9 procent, volledig gevaccineerd 7.8 procent. Van 18.6 procent is de vaccinatie status onbekend. Het is nog niet duidelijk hoeveel mensen in de 7.8 procent zitten. Javier Asin, coördinator van het Nationaal Coördinatie Team (NCT), schat dat het aantal op 15 ligt.

De boostershot is bestemd voor mensen die behoren tot de risico-groepen, benadrukken Asin en minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid afzonderlijk van elkaar. Ramadhin: “Deze groepen lopen extra risico. Het is bewezen dat de volledig gevaccineerden die toch zijn overleden aan Covid, tot een van deze groepen behoort.” Hij haalt een voorbeeld aan van iemand die werd gedialyseerd en volledig was gevaccineerd, en toch is overleden aan Covid.

“De onderliggende ziekte had al een druk gelegd op de immuniteit,” geeft Ramadhin aan. “Met een extra prik krijg je een boost van de immuniteit. We hopen, en zien ook dat de mensen extra beschermd zijn en meer overlevingskansen hebben, in geval ze besmet zouden raken.” Om in aanmerking te komen moet men tenminste vijf maanden al volledig gevaccineerd zijn. Voorlopig geldt dit alleen nog voor AstraZeneca.

Tot voor kort was het zo dat iemand die al met het virus besmet is geraakt genoeg had aan 1 doses. Asin deelt mee dat een tweede prik wordt aangeraden. “Uit nader onderzoek is gebleken dat een tweede prik voor deze mensen wel nuttig is,” geeft hij aan. Ondertussen eisen steeds meer landen dat de mensen die hen willen bezoeken, volledig gevaccineerd zijn. Dat is de andere reden dat de groep een tweede doses wordt aangeraden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May