Nierdialyse Centrum voor Kinderen in gebruik genomen
29 Oct 2021, 20:37
foto
Werner Keenswijk, kinder-nefroloog, is ingenomen met het Nierdialyse Centrum voor Kinderen. Hij geeft uitleg over de apparaten. Het project is gefinancierd door de Republic Bank. (Foto: René Gompers)


Kinderen hebben nu een eigen plek waar ze kunnen dialyseren (afvalstoffen door machines uit het bloed laten halen omdat hun nieren dat slecht of niet meer kunnen doen). De meeste kinderen hoeven niet voor de rest van hun leven te dialyseren omdat de problemen met de nieren op te lossen zijn. Ze moeten wel op tijd behandeld worden anders sterven ze. Kinderen kunnen wel dialyseren met de machines van volwassenen maar hun organen kunnen er beschadigd door raken. De schade kan zodanig zijn dat ze niet in aanmerking zouden kunnen komen voor een niertransplantatie in de toekomst.

Het Nierdialyse Centrum voor Kinderen in Suriname is in het Sint Vincentius Ziekenhuis geopend. Het is de eerste en de enige in Suriname en de drie Guyana’s. Het is tot stand gekomen met financiële steun van de Republic Bank. Er is ruim US$ 131.000 in het project gestopt. In de kamer staan twee dialyse stoelen. De derde moet nog geïnstalleerd worden. Er hangen ook 3 televisietoestellen voor de kinderen. Net als de volwassenen moeten ze tenminste 4 uren aan het apparaat zitten wanneer het hun bloed filtert van afvalstoffen, overtollig zout en vocht. Er komt binnenkort uitbreiding; meer stoelen en meer apparaten om andere dialyse methodes toe te passen.

Voor Werner Keenswijk, de enige kinder-nefroloog (specialist in nierziekten) van het land, is een jarenlange droom in vervulling gegaan. Hij, ziekenhuisdirecteur Manodj Hindori, bankdirecteur Keith Johnson en minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zijn zichtbaar blij “dat de kinderen zullen overleven en zullen blijven leven”. Zij hebben aangegeven dat nierfalen oorzaak nummer 5 is in het land dat mensen sterven. Voor kinderen met nierproblemen die behoefte hadden aan dialyse, waren er niet veel mogelijkheden. De beschikbare dialysestoelen en verbruiksmateriaal zijn niet op hen afgestemd met alle nare gevolgen van dien. Maar als ze de behandeling niet kregen stierven ze in een maand.   

Keenswijk geeft een rondleiding en geeft uitleg over de apparaten. Die zijn net als de zorg helemaal op het kind afgestemd; behandeling op maat. “Dit stelt ons in staat om kinderen, die vaak slechts één of twee weken dialyse nodig hebben, te helpen,” geeft Keenswijk aan. “Dat betekent dat er veel meer kans is op overleven, vooral bij de jonge kinderen met ernstige nierproblemen. We zien bij meeste kinderen dat ze in tegenstelling tot het gros van de volwassenen, een voorbijgaande nierprobleem hebben dat binnen een maand opgelost is. Daarna spelen ze en rennen ze weer gewoon rond. Maar als je binnen die maand de faciliteit niet hebt om te dialyseren, om die nierfunctie over te nemen…ja, dan krijg je van die vervelende uitkomsten.”

Nu de kinderen een eigen plek hebben om te dialyseren kunnen ze buiten schooluren om behandeld worden. Voorheen was dat niet zo. Er kunnen kinderen vanaf een maand oud behandeld worden. In de toekomst kunnen pasgeborenen ook geholpen worden. Keenswijk hoopt niet dat het zover hoeft te komen. “Het meest voorkomende, het belangrijkste dat voorkomt als er een nierprobleem is, is weinig of niet plassen,” benadrukt hij. “Zodra een kindje niet plast of onvoldoende plast dan kan dat een aanwijzing zijn voor een nierprobleem. En als het kind helemaal niet plast is een dialyse vrijwel onvermijdelijk.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May