Ontkoppeling particuliere scholen zorgt voor gebrek aan uniformiteit
29 Oct 2021, 02:23
foto


Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft onder andere als doel de kwaliteit van ons onderwijs te bewaken. Binnen het onderwijs kennen we openbaar-, particulier- en bijzonder onderwijs. Ik wil mij in dit artikel even toeleggen op de HAVO en VWO scholen welke bestaan uit openbare en particuliere scholen.

De directeuren van de openbare en particuliere HAVO (Hoger Algemeen Vormend Onderwijs) en VWO (Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs) scholen zijn verenigd in een VOS (Voortgezet Onderwijs op Seniorenniveau) Directeurenberaad. Dit beraad zorgt er onder andere voor dat directeuren van alle VOS scholen aan het begin van het schooljaar bijeenkomen om primair een aantal zaken met elkaar te bespreken. Een belangrijk agendapunt van die vergadering is de planning van de intersectie vergadering. Deze bijeenkomst van alle voorzitters van de vakgroepen van zowel de openbare als de particuliere scholen waarbij de leerstofprogrammering van elke klas van het HAVO en VWO niveau worden besproken. Ook worden jonge leraren door ervaren VOS docenten begeleid op hun vakgebied indien ze bij mutatie op een VOS school te werk worden gesteld. Deze leerstofprogrammering geldt voor alle HAVO en VWO scholen en dient UNIFORM te zijn.

Alle diploma’s uitgegeven door HAVO en VWO scholen vinden plaats volgens een wettelijke regeling welke aangeeft dat het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) garant staat voor de kwaliteit van het diploma. Onder elk VWO diploma staat ongeacht of het diploma afkomstig is van een openbare of particuliere school, het opschrift “Dit examen is afgenomen krachtens de Resolutie van 16 mei 1972 no. 5499 houdende vaststelling van het Reglement Eindexamens VWO scholen”. Ook onder de havo diploma’s is zo een wettelijk voorschrift vermeld waarbij ook internationaal deze uitgegeven diploma’s geloofwaardigheid genieten.

Wij moeten ook niet uit het oog verliezen dat elk HAVO of VWO diploma ondertekend wordt door een voorzitter van de commissie van gecommitteerden welke in samenspraak met het organiserend Bureau Voortgezet Onderwijs op Seniorenniveau en het Bureau Inspectie voor VOS worden aangewezen. Deze gecommitteerden genieten goedkeuring van de directeur van het Algemeen Vormend Onderwijs (AVO) alvorens deze aan de scholen worden toegewezen. De gecommitteerden per school per vak bepalen het eindexamencijfer van de examenkandidaat, waarna in de Algemene Leraren Vergadering (ALV) na controle van de toegekende cijfers deze bekrachtigd worden en de uitslag van het examen bindend wordt verklaard. U zult merken dat het examen van de student door twee deskundigen wordt beoordeeld namelijk door de vakdocent en de gecommitteerde waardoor eventuele rancune of bevoordeling of benadeling van de examenstudent is uitgesloten.

Covid-19 pandemie mag onder geen enkel beding gaan tornen aan de kwaliteit van ons VOS onderwijs. Ontkoppeling van de particuliere scholen HAVO en VWO zal het volgende tot gevolg hebben:
1.    De uniformiteit en de betrouwbaarheid van de HAVO en VWO examens c.q. diploma’s alsook de hele leerstofprogrammering van de HAVO en VWO scholen, komen in gevaar.
2.    Jonge leraren die op VOS scholen starten zullen niet begeleid worden door ervaren leraren van andere openbare VOS scholen om zodoende hun  bekwaamheid op het vakgebied waarin ze zullen doceren, te bevorderen.
3.    Afstemming van het aantal repetities en schoolonderzoeken van klasse 4 en 5 voor de HAVO scholen, en klasse 4 tot en met 6 voor de VWO scholen komen in gevaar. De uniformiteit gaat verloren.
4.    Het buitenland zal alle diploma’s van particuliere HAVO en VWO scholen in Suriname in twijfel trekken. Een handtekening van een directeur van het AVO op de diploma’s van HAVO en VWO garandeert nog niet de kwaliteit van het diploma. Alle aspecten binnen een schoolorganisatie (docenten, gecommitteerden, vaststellers examens, gecoördineerde repetities) zijn belangrijk voor de garantie van de kwaliteit van het HAVO en VWO diploma uitgegeven in Suriname.
5.    Innovatie op de openbare scholen zal ook achterwege blijven, omdat de particuliere scholen meestal het voortouw nemen bij innovatie. Hierbij valt te bedenken aan o.a. online-onderwijs. 

Ik ben als onderwijsdeskundige tot de conclusie gekomen dat het MinOWC heeft nagelaten eerst te praten met alle actoren (VOS directeurenberaad, Inspecteurs VOS en het Examenbureau), alvorens te komen tot zo een zwaarwichtige beslissing welke in mijn optiek meer nadelen zal opleveren dan voordelen. Covid-19 mag onder geen enkel beding als boosdoener gebruikt worden om grote veranderingen te brengen binnen het VOS onderwijs zonder breed over de gevolgen te discussiëren. 

Dit besluit is verregaand en zal leiden tot grote anarchie binnen het VOS onderwijs. Ik spreek de hoop uit dat de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur dit besluit terugdraait en de wet op het Secundair Onderwijs behandelt in de DNA. Binnen deze wet zal het toezicht op het openbaar, particulier en bijzonder onderwijs beter geregeld worden.      

Drs. Robert Peneux
Ex- Minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur        
  
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May