Ambassadeur Han: China steunt Suriname krachtig bij IMF-lening
21 Oct, 06:52
foto
President Chan Santokhi en ambassadeur Han Jing van China. (Foto: Ranu Abhelakh)


China wil geen sta-in-de-weg zijn voor Suriname als het gaat om het verkrijgen van de goedkeuring van het IMF-bestuur. Via de bilaterale kanalen heeft China zijn ondersteuning aan Suriname al uitgesproken, zegt de Chinese ambassadeur Han Jing aan Starnieuws. “We hebben het ook duidelijk kenbaar gemaakt aan de IMF-autoriteiten.”

De diplomaat stelt geen expert te zijn als het gaat om financiële instellingen. “Maar ik ben er sterk van overtuigd dat de steun die wij reeds hebben uitgesproken meer dan voldoende is. Het is duidelijk, het is solide en het is niet alleen een mondelinge uiting, maar gevolgd door substantiële acties.” Han is ervan verzekerd dat de Chinese regering en alle relevante financiële instituten de inspanningen van de Surinaamse regering ondersteunen. “Om de fysieke stabiliteit van de macro-economische situatie te herstellen.”

President Chan Santokhi greep woensdag de herdenkingsceremonie rond 168 jaar Chinese Vestiging in Suriname aan voor wat buitenlandse diplomatie. Hij gaf aan overtuigd te zijn van China’s bijdrage aan de toekomstige ontwikkeling van Suriname. Door het Suriname-IMF traject te ondersteunen zal China “wederom bewijzen een goede en sterke vriend te zijn”.

Volgens Han zijn naast de toezeggingen op schrift, de Chinese financiële instanties ook in gesprek met hun Surinaamse counterparts. “Er wordt samen een plan uitgewerkt voor de schuldsanering en om de druk op Suriname te verlichten.” Via de multilaterale kanalen gaat China na welke steun of uitingen nog nodig zijn. Han laat dit deel over aan zijn collega’s in Washington. Zij zullen dit met de IMF-staf aldaar bespreken en nagaan welke verdere acties ondernomen moeten worden binnen het IMF-raamwerk, legt hij uit. “In het algemeen denk ik dat de steun er al is en dat die duidelijk is. Daar zal geen verandering in komen.”

Han merkt op dat de toezeggingen van Chinese zijde niet de enige factor zijn in het Suriname-IMF traject. “Er zijn wellicht nog andere”, stelt hij; factoren die van belang zijn voordat het IMF-bestuur zijn zegen geeft voor de lening. In elk geval staat de support van zijn land aan Suriname rechtovereind.

De Executive Board van het IMF moet Surinames aanvraag voor een driejarige Extended Fund Facility van US$ 690 miljoen nog behandelen. De leningsaanvraag is al meerdere keren uitgesteld, vanwege het ontbreken van de garantiebrieven van bilaterale crediteuren omtrent de herschikking van de schuld bij hen. In juli werden de namen van bilaterale partners China, India en de Paris Club genoemd die de noodzakelijke financieringsgaranties moesten verschaffen.
Advertenties