35 jaar cel  geëist voor berovingen, moorden en gijzelingen
19 Oct, 00:00
foto


Tegen de Braziliaan Romario S. is maandag 35 jaar celstraf geëist voor zijn aandeel in vijf berovingen, gijzelingen, twee moorden en illegaal wapen- en munitiebezit. Volgens openbare aanklager Shanta Mahadew heeft de verdachte samen met zijn medeverdachten op diverse goudnederzettingen in het achterland, gewelddadige overvallen gepleegd.

De verdachte en zijn kompanen waren gewapend met zware automatische vuurwapens. Bij die overvallen werden mensen op de goudnederzettingen op gewelddadige wijze mishandeld en in gijzeling genomen. Voorts werd de militair Mario Vlijter die als beveiliger werkzaam was op een van die goudnederzettingen, doelbewust op gewelddadige wijze doodgeschoten om de diefstal middels geweldpleging gemakkelijk te maken en/of het bezit van gestolen goederen te verzekeren.

Mahadew zei dat Vlijter van vrije korte afstand terwijl hij weerloos was, door zijn hoofd werd geschoten. Bij een andere beroving werd Erisvaldo Ferreira da Silva die ook behoorde tot de groep gegijzelde personen, op gewelddadige wijze doodgeschoten. Zijn lijk werd vervolgens in een gat gedumpt. Toen het lijk werd ontdekt, verkeerde het al in staat van ontbinding. 

“De verdachte en zijn medeverdachten hebben de slachtoffers het meest fundamentele recht namelijk recht op het leven, ontnomen. Zij hebben daardoor de nabestaanden van deze slachtoffers onherstelbaar leed toegebracht.” De openbare aanklager gaf in haar requisitoir aan dat bij de verdachte een automatisch vuurwapen, een vuistvuurwapen en een hoeveelheid munitie zijn aangetroffen. Raadsman Raoul Lobo zal op 15 november zijn pleidooi voeren voor Romario S. 
Advertenties