Putin: Ruwe olie kan niveau van US$ 100 per vat bereiken
15 Oct, 10:34
foto
Rusland is niet geïnteresseerd in hogere olieprijzen, omdat die extra schalieolieproductie in de Verenigde Staten aanmoedigen.


De prijs van ruwe olie zou de komende weken kunnen stijgen tot 100 dollar per vat. De Russische president, Vladimir Putin, heeft zijn verwachting over de olieprijs verkondigd tijdens de Energy Week-conferentie in Moskou.

Putin zei dat het "heel goed mogelijk" was dat een vat een bedrag van drie cijfers zou kunnen kosten. "Het is momenteel in prijs aan het stijgen", legt hij uit. "Rusland en onze OPEC+-partners doen er alles aan om de oliemarkt eindelijk te stabiliseren. We staan ​​geen prijsverhogingen toe. Dit is niet in ons belang."

Hogere prijzen stimuleren extra schalieolieproductie in de Verenigde Staten, waardoor Rusland de voorkeur geeft aan een lagere, stabiele waarde. Zoals de zaken er nu voorstaan, ligt de prijs van Brent-olie momenteel op US$ 82 tot 83 per vat. Hoe dan ook, Rusland zal naar verwachting leveringsrecords breken in 2021

Putin riep ook op om schommelingen op de energiemarkt "soepel en evenwichtig" te laten verlopen. Hij heeft gezegd dat Rusland zich volledig aan de overeengekomen limieten houdt. "Als je wereldwijd kijkt, zijn de Russische reserves onbeperkt", zei hij. "En we vergroten de leveringen naar Europa, zelfs in de huidige moeilijke omstandigheden voor onszelf."

Eerder op de dag sprak Putin ook over de situatie van de gasindustrie van het land en in het bijzonder over de prijsstijging die in Europa als geheel wordt waargenomen. Putin voerde aan dat de hogere kosten te wijten waren aan een daling van de productie van windparken, waardoor de elektriciteitsprijzen omhoogschoten. Dit heeft een domino-effect gehad op de vraag naar gas.
Advertenties