PAHO: Covid-19-infecties dalen in Noord- en Zuid-Amerika
14 Oct, 13:30
foto
Mensen wachten op een AstraZeneca-vaccin tegen Covid-19 tijdens een vaccinatiecampagne voor daklozen, in het centrum van Rio de Janeiro, Brazilië. (Foto: Reuters)


De Pan American Health Organization (PAHO) zei woensdag dat de gevallen van Covid-19 in Noord-Amerika in het algemeen dalen, maar hoog blijven in het Amerikaanse Midwest, Alaska en de Northwest Territories van Canada, waar het infectiepercentage 10 maal het landelijk gemiddelde is. In heel Zuid-Amerika nemen de besmettingen ook af, hoewel het aantal gevallen toeneemt in het grotere Caracas-gebied van Venezuela en in delen van de zuidelijkste regio's van Chili.

In het Caribisch gebied meldt Barbados het hoogste aantal Covid-19-gevallen en sterfgevallen sinds het begin van de pandemie, met een vijfvoudige toename van Covid-19-infecties in de afgelopen maand, zei PAHO. De regionale afdeling van de Wereldgezondheidsorganisatie riep op tot gezamenlijke actie in Noord- en Zuid-Amerika om elk land te helpen het vaccinatiedoel van de WHO van 40% van de bevolking tegen het einde van dit jaar te bereiken.

Tot nu toe hebben slechts negen landen in de regio 50% van hun bevolking ingeënt, terwijl zes - Jamaica, St. Lucia, St. Vincent en de Grenadines, Haïti, Guatemala en Nicaragua - de vaccinatiegraad van 20% nog niet hebben bereikt. Zonder gezamenlijke actie om de vaccinatiegraad en volksgezondheidsmaatregelen te verhogen, is het mogelijk dat Covid-19 endemisch wordt in de regio, waarschuwde PAHO-directeur Carissa Etienne in een wekelijkse briefing. Wereldwijd is 36% van de mensen volledig gevaccineerd, terwijl 12% hun eerste prikje heeft gehad. Suriname heeft 31% van zijn bevolking volledig gevaccineerd, terwijl 9,6% zijn eerste dosis heeft gehad.

Een derde dosis boostervaccinatie wordt aanbevolen, vooral voor mensen die de in China ontwikkelde Sinovac Biotech- en Sinopharm-vaccins hebben gekregen, waarvan uit onderzoeken is gebleken dat ze jonge volwassenen minder bescherming bieden, zei PAHO-assistent-directeur Jarbas Barbosa.

Boostervaccinatie moet beginnen bij mensen ouder dan 80, gevolgd door mensen ouder dan 60 jaar met eerdere medische aandoeningen en dan jonge volwassenen, zei hij. Het gebruik van andere vaccins is mogelijk als de oorspronkelijke doses niet beschikbaar zijn, zei hij.
Advertenties