Huiswerk voor Suriname op gebied van seksualiteitseducatie
08 Oct 2021, 20:31
foto


Nensy Bandhoe, directeur van Stichting Lobi Health Center (SLHC), heeft voor de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (VN), een verklaring afgelegd over de LGBT-rechten, vrouwenrechten en seksuele- en reproductieve gezondheidsrechten in Suriname. In de verklaring gaat zij namens SLHC, Women’s Rights Centre en Parea in op seksualiteitseducatie, preventie van baarmoederhalskanker en toegang tot veilige abortus.

Sinds 2006 worden alle 193 VN-lidstaten elke vijf jaar onder de loep genomen tijdens de Universal Periodic Review (UPR). De Mensenrechtenraad baseert zich bij de beoordeling in de eerste plaats op de nationale rapportage over de mensenrechtensituatie, waarin een land ook ‘best practices’ kan belichten: beleid, methodes en activiteiten die een positief effect hebben gehad.

Daarnaast ontvangt de Mensenrechtenraad van het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Rechten van de Mens een rapport met beschikbare informatie uit verslagen en conclusies van andere VN-organen. De Mensenrechtenraad kan voor een evenwichtig oordeel ook betrouwbare informatie gebruiken die is aangeleverd door relevante stakeholders, een categorie waartoe Parea, Stichting Lobi Health Center en Women’s Rights Centre behoren, tekent de voorlichting van SLHC op in een persbericht.  

Om te komen tot het landelijk rapport zijn twee consultatierondes gehouden met relevante stakeholders: een voor het conceptrapport en de andere voor het eindrapport. De verklaring behandelt de thema's seksuele en reproductieve gezondheid en rechten, Comprehensive Sexuality Education, baarmoederhalskanker en decriminalisering van abortus

Suriname schiet volgens het rapport te kort in effectieve implementatie van de aanbevelingen gerelateerd aan genoemde thema’s. Zo had Suriname wat betreft het thema Baarmoederhalskanker geen nationaal beleid en daarbij horend budget te bestrijding van deze ziekte, ondanks het feit dat baarmoederhalskanker de op één na meest voorkomende vorm van kanker was en de belangrijkste doodsoorzaak onder vrouwen met kanker in Suriname.

Op het thema van decriminalisering van abortus bleef Suriname een strafrechtelijke benadering van abortus toepassen, waardoor het illegaal bleef, ongeacht het risico voor het leven van de zwangere vrouw, zwangerschap in geval van verkrachting of incest, of foetale misvorming die niet levensvatbaar is, meldt de voorlichting van SLHC.

Naast diverse specifieke themagerichte aanbevelingen wordt in de verklaring de aanbeveling gedaan om publiek-private partnerschappen aan te gaan met relevante niet-gouvernementele organisaties op het gebied van Seksuele  en  Reproductieve  Gezondheid  en  Rechten (SRGR) om de beschikbaarheid, toegankelijkheid, aanvaardbaarheid en kwaliteit van SRGR-diensten te waarborgen.

U kunt de verklaring hier lezen
pdf-icon.gif UPR_Statement_Nederlands_FINAL.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May