PAHO roept op tot voorbereiden op volgende pandemie
08 Oct 2021, 04:41
foto


Landen in de Pan-Amerikaanse regio hebben van de PAHO het advies gekregen zich voor te bereiden op de volgende pandemie door de gezondheidsbedreigingen aan te pakken, die het gevolg zijn van het verband tussen mens, dier en milieu. PAHO-directeur Carissa F.Etienne sprak donderdag bij de wekelijkse update van de PAHO over Covid-19. Zij deed een beroep op de landen om de vaccinatie-inspanningen te bespoedigen en stappen te ondernemen om het toezicht te versterken op ziekten die zich van mens op dier verspreiden, zoals coronavirussen. 

Volgens Etienne is het aantal Covid-19-infecties de afgelopen week in de regio over het algemeen gedaald, maar blijven lokale trends zorgwekkend. Zij kondigde ook aan, dat PAHO aanvullende overeenkomsten heeft gesloten met AstraZeneca, Sinopharm en Sinovac om de toegang tot Covid-19-vaccins in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied te vergemakkelijken. De vaccins die op de door de WHO opgestelde lijst voor noodgebruik zijn opgenomen, zullen dit jaar en in 2022 ter beschikking van de landen worden gesteld.

Over het risico van ziekten van dier op mens - of zoönosen - riep Etienne regionale regeringen op een "One Health"-benadering toe te passen om snel opkomende ziekteverwekkers op te sporen welke een potentieel gevaar voor de volksgezondheid vormen. PAHO geeft al vele jaren prioriteit aan deze aanpak, schrijft de organisatie in een persbericht.

Etienne gaf aan dat net zoals er samen wordt gewerkt om deze pandemie onder controle te krijgen, er nagedacht moet worden over de manieren waarop er samengewerkt kan worden om toekomstige pandemieën te voorkomen. "Covid-19 is uniek in zijn omvang en impact, maar het is niet de eerste opkomende ziekte, die rimpeleffecten veroorzaakt over de hele wereld," voegde ze eraan toe, verwijzend naar recente epidemieën met ernstige gevolgen die werden veroorzaakt door ziekten die overslaan van dieren naar mensen, zoals ebola, chikungunya, gele koorts, vogelgriep, en zika.

"Landen moeten ervoor zorgen dat hun dier-, landbouw- en milieupartners rond de tafel komen te zitten om robuustere surveillancesystemen op te zetten waarmee risico's sneller kunnen worden opgespoord, prioriteit te geven aan investeringen in R&D voor ziekteverwekkers met een hoog risico, en krachtige reacties op pandemieën te formuleren die voortbouwen op de sterke punten van deze uiteenlopende expertisegebieden," zei Etienne.

"Als landen hun gezondheidsbudgetten herzien, opnieuw nadenken over de manier waarop ze gezondheidszorg verlenen en deelnemen aan wereldwijde inspanningen om de volgende pandemie te voorkomen, dringen we er bij hen op aan voort te bouwen op deze "One Health"-aanpak als de slimste, meest effectieve manier om ons te beschermen tegen de volgende crisis," zei Etienne.

Etienne merkte in verband met het verloop van Covid-19 in de Pan-Amerikaanse regio deze week, op dat het aantal gevallen in de VS en Canada is gedaald, maar in Mexico is gestegen. Terwijl het aantal gevallen in het Caribisch gebied afneemt, blijven Cuba en Bermuda hoge percentages nieuwe infecties melden en Barbados zag het aantal gevallen de afgelopen week met bijna 75% toenemen.

De PAHO geeft aan dat hoewel het aantal gevallen in Midden-Amerika over het algemeen afneemt, in Costa Rica nog steeds veel mensen in het ziekenhuis worden opgenomen en naar de IC gebracht. Ook in Belize is het aantal ziekenhuisopnames met twee derde gestegen.In Zuid-Amerika dalen de ziektegevallen in veel landen, maar stijgen ze in Chili, waar de stijging vooral het gevolg is van uitbraken in stedelijke centra. In de afgelopen week zijn in de Pan-Amerikaanse regio bijna 1,2 miljoen gevallen van Covid-19 gemeld en 24.000 sterfgevallen als gevolg van Covid, meldt de PAHO. 
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May