Reactie VMSS op: Appartementen voor snelle oplossing woningnood
07 Oct 2021, 20:38
foto


(Ingezonden)

De president van de Republiek Suriname, Z. E. Chandrikapersad Santokhi erkent, net als de VMSS dat de woningnood hoog is en dat er een snelle oplossing behoeft. De VMSS heeft reeds lang geconstateerd dat er ernstige woningnood heerst, welke haar weerslag heeft in het welzijn en welvaart van de burgerij. Slechte woon- en leefsituaties hebben negatieve impact op het functioneren en de productie. Deze is duidelijk voelbaar binnen de maatschappij. Mensen functioneren slecht en produceren laag, omdat ze te kampen hebben met woningnoodproblemen. Bepaalde mensen zitten aan het werk en denken aan hun woon- en leefsituatie m.a.w. hun gedachtegang is elders dan op het werk, waardoor ze afgeleid zijn en dus niet geconcentreerd werken. De slechte woon- en leefsituatie houden wel degelijk verband met de factor arbeid/werk. Deze heeft mogelijk impact op de bedrijvigheid en dus op de ontwikkeling van de diverse sectoren. Resultaten zijn minimaal, deadlines worden niet gehaald etc., simpel vanwege het feit dat men niet geconcentreerd werk. Het moet niet onderschat worden.

Teneinde een sterke samenleving te creëren, waar mensen adequaat gaan functioneren en produceren, zal verbetering moeten komen in de woningnood. De VMSS is wel ingenomen met het voornemen van de president om flatwoningen op te zetten als snelle oplossing, maar ziet liever daden. Daarbij kan de deskundigheid en de expertise van de VMSS altijd ingezet worden. De VMSS is van oordeel dat adequate huisvesting een basis vormt voor de  ontwikkeling van elk individu en ook voor een samenleving. Tegen deze achtergrond probeert de VMSS sinds jaar en dag beleidsmakers ertoe te bewegen meer inspanning te plegen voor een betere huisvestingsbeleid.

Overigens, de VMSS heeft op verschillende momenten voorstellen gedaan met betrekking tot de verbetering van de woningnood. Eén daarvan is altijd geweest het opzetten van flatwoningen voor minderdraagkachtigen. Omdat met flatwoningen veel meer mensen geaccommodeerd kunnen worden.

Eén van de randvoorwaarden om het voornemen van de president te realiseren is de wet op appartementen.
De VMSS roept in dat kader op om het conceptwetsvoorstel Appartementsrecht welke in 2009 was ingediend nader te bekijken en indien nodig aan te passen en te brengen naar de hedendaagse standaarden. Aansluitend daarop met een zekere mate van voortvarendheid te doen behandelen en goedkeuren.
Ingeval het traject inzake  goedkeuring appartementsrecht en opzetten flatwoningen te lang op zich laat wachten, gaarne alvast de minderdraagkachtigen tegemoet komen met een perceel voor bebouwing en bewoning.

Paul van Dun
Voorzitter

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May