Brunswijk niet van plan benoemingen terug te draaien
07 Oct 2021, 00:00
foto
Vicepresident Ronnie Brunswijk heeft duidelijk gemaakt dat hij de gewraakte benoemingen niet zal terugdraaien. (Beeld: Sam Blankendal)


Vicepresident Ronnie Brunswijk is niet van plan om benoemingen door hem gedaan, terug te draaien. Vooral niet van zijn familieleden. “Ik ben niet bereid…om niks terug te draaien,” antwoordt  Brunswijk op vragen voordat de raad van ministers begon.  “Ik ben een eerlijke man. Als ik iemand benoem, heb ik iemand benoemd.” Hij stelt dat familie, nu hij vicepresident is “wel mag mee eten” en niet “werkloos” moet zijn.  

President Chan Santokhi heeft maandag op een regeringspersconferentie aangekondigd dat er een evaluatie komt van benoemingen. Aan hem was gevraagd of het benoemingenbeleid nog gewijzigd zal worden en wanneer. Sinds het aantreden van de regering is er zware kritiek geweest op een aantal controversiële benoemingen van family and friends op hoge posten. Geen nepotisme en geen dubbele functies was een belofte tijdens de verkiezingen geweest.

“De evaluatie binnen de regering is al geweest, gaf het staatshoofd aan. “Maar niet alleen binnen die regering moeten we evalueren. Laten we evalueren naar DNA-fractie, Staatsraad, districtscommissarissen, parastatale besturen. We gaan kijken hoe de benoemde functionarissen gefunctioneerd hebben. Als ze gezorgd hebben dat die corruptie is aangepakt bij die parastatale bedrijven. Als bepaalde functionarissen hebben aangetoond dat ze beter presteren dan de vorige leden. We moeten het zakelijk bekijken. En als er mensen zijn die niet goed gefunctioneerd hebben, die gaan we op de agenda plaatsen. Daarover zijn er afspraken gemaakt in de regeringstop.

Vicepresident Brunswijk is resoluut. Hij gaat geen benoemingen terugdraaien. “Niet omdat iemand klaagt, moet ik iets terugdraaien,” stelt hij. “Wanneer iets niet correct is gegaan ben ik mans genoeg om dat terug te draaien, of terug te laten draaien. Maar als iemand iets verdient… En ik laat me niet leiden door kritiek die zegt dat het om familie gaat. Dus mijn familie mag niet eten? Als het zo is dat je vicepresident wordt en al je familieleden geen werk meer mogen vinden…” Brunswijk is erop gewezen dat er andere werkgevers zijn. “Dat is hun hoofdpijn,” reageert hij.

Brunswijk haalt aan dat zijn jongere broer., Leo Brunswijk, slechts drie (overheids)functies bekleedt. Andere mensen hebben zelfs meer dan tien, deelt hij mee. Hij geeft aan dat Leo niet veel verdient in die functies. Brunswijk: “Ik kan hem morgen ook zeggen “laat al die functies” want hij verdient niet veel daar aan. Hij kan meer verdienen in een goudveld.”
            video.gif video
Advertenties

Saturday 13 April
Friday 12 April
Thursday 11 April