Ecuador geeft duizenden gratie na dodelijkste rellen
02 Oct 2021, 12:34
foto
Een vrouw bidt buiten de Penitenciaria del Litoral, dagen nadat er een dodelijke rel uitbrak in de gevangenis, in Guayaquil, Ecuador. (Foto's: Reuters)


Ecuador is van plan om tot 2.000 gevangenen gratie te verlenen om de overbevolking in zijn detentiecentra te verlichten. Het besluit komt nadat 118 gevangenen stierven en nog eens 79 gewond raakten in de ergste gevangenisopstand ooit in het land eerder deze week.

Bolivar Garzon, de directeur van de SNAI-gevangenisautoriteit van het land, zei dat de regering prioriteit wilde geven aan ouderen, vrouwen en gevangenen met een handicap en terminale ziekten in de nasleep van de schermutselingen op dinsdag in de Penitenciaria del Litoral in de zuidelijke stad van Guayaquil. De gevangenissen van het land herbergen momenteel zo'n 39.000 gevangenen, voegde Garzon eraan toe.

Garzon zei dat de rellen, de laatste in een golf van gevangenisgeweld in het Andesland, waren veroorzaakt door "een strijd om de controle door georganiseerde misdaadgroepen". Bij rellen vielen in februari 79 doden en in juli van dit jaar 22.

Ambtenaren zeggen dat bendes allianties hebben met transnationale criminele groepen en strijden om drugssmokkelroutes.

Ecuador heeft 3.600 politie- en militaire versterkingen naar gevangenissen in het hele land gestuurd om de orde te handhaven, vertelde minister van Binnenlandse Zaken Alexandra Vela vrijdag aan verslaggevers. Ze voegde eraan toe dat forensische eenheden 41 van de slachtoffers hadden geïdentificeerd en de lichamen van 21 van de slachtoffers aan hun families hadden overgedragen.

Tientallen familieleden van gevangenen hebben zich verzameld voor een mortuarium in Guayaquil op zoek naar informatie over hun dierbaren. Volgens de autoriteiten zijn minstens zes slachtoffers onthoofd.

Eduardo Montes (60) wachtte op nieuws over zijn 25-jarige broer Vicente Montes, die over een maand vrijkomt. "Ze stuurden ons een foto waarop je het hoofd van één slachtoffer kunt zien, en we denken dat het mijn broer is, maar we weten niet of hij echt dood is of dat hij nog leeft", zei Montes. "Ik heb hoop dat hij nog leeft en dat ze hem vrijlaten."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May