Rechtsstaat hoogste prioriteit regering
02 Oct 2021, 08:38
foto


President Chan Santokhi heeft tijdens de jaarrede vrijdag aangegeven dat de veiligheid de hoogste prioriteit heeft van de regering. "De rechtsstaat is van ons allemaal en is het fundament van onze democratie. Die rechtsstaat moet te alle tijden beschermd worden. Inspiratie puttend uit het motto Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap zullen we als natie de rechtsstaat te allen tijden beschermen. Dit geldt niet alleen voor onze burgers, maar vooral ook voor alle structuren in onze samenleving. Ons politieapparaat is er om te dienen en om te beschermen: to serve and protect!

Justitie moet zonder aanzien des persoons recht kunnen spreken. Dat zijn basisvoorwaarden om veiligheid en welbehagen in onze samenleving te garanderen. "Hiervoor hebben we een politieel en justitieel apparaat nodig, dat volledig achter deze doelstellingen staat, goed voorzien is van zowel het noodzakelijk personeel alsook het instrumentarium, om deze zorg te bieden," voerde de president aan.

"Ons land wordt regelmatig geconfronteerd met illegale drugsvangsten. In samenwerking met buitenlandse instituten, zal in 2022 een systematisch begin worden gemaakt, om deze illegale praktijken, en de hierbij betrokken personen aan te pakken. Indien wij internationale en nationale investeerders willen aantrekken, dan moeten wij demonstreren, dat wij een rechtstaat zijn, waar wet en recht geldt," zei Santokhi.

Met inachtneming van de speerpunten van de rechtspraak en het regeerakkoord 2020–2025, wordt er gewerkt aan:
-  het benoemen van meer rechters, wat leidt tot het versterken en verdere professionalisering van de rechterlijke macht.
- de rechtspositieregeling van de rechterlijke macht en leden van de bijzondere rechtscolleges en wettelijke raden.
-  het voorzien van een eigen begroting op weg naar de noodzakelijke verzelfstandiging.
Bij het Openbaar Ministerie (OM) zal op termijn ter bespoediging van de aanpak van corruptie, een speciale aanklager worden aangesteld. Er wordt gewerkt aan de voorbereiding van nieuwe wetgeving en de aanpassingen van bestaande wetgeving.

Het is van belang dat het Korps Politie Suriname (KPS) ter uitvoering van haar taken niet alleen de wettelijke handvatten ter beschikking heeft, maar dat zij als constitutionele organisatie voldoende toegerust wordt. Veiligheid behoort tot één van de steunpilaren van de samenleving.

De bestrijding van Mensenhandel en Mensensmokkel, Cybercrime en Drugssmokkel vormen nog steeds een uitdaging voor het KPS. Een andere uitdaging welke een bijzondere aanpak vereist is de Covid-19 Pandemie. Omgaan met burgerlijke ongehoorzaamheid en het simultaan waarborgen van de veiligheid, vereist dan ook een andere aanpak.

Voor het KPS, zijn voor het komende jaar de verdieping basispolitiezorg, upgrading inlichtingendiensten, aanpak verkeerscriminaliteit belangrijke speerpunten. De ingezette internationale en regionale samenwerking op justitieel en politieel gebied, zal verder worden voortgezet in het kader van de professionalisering en effectiviteit van de politie, legt de president uit.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May