Bahama's en Cuba onderscheppen honderden Haïtianen
01 Oct 2021, 18:30
foto
De Royal Bahamas Defense Force heeft woensdagochtend een ander Haïtiaans zeilschip onderschept bij Ragged Island.


Autoriteiten van de Bahama's en Cuba hebben gezegd dat ze honderden Haïtianen hebben tegengehouden die probeerden de Verenigde Staten over zee te bereiken. De Royal Bahamas Defense Force zei donderdag dat het patrouillevaartuigen had ingezet in het zuidoosten van de Bahama's om zich te verdedigen tegen wat het beschreef als een "migrantenstroom" vanuit Haïti.

Die schepen hadden de afgelopen 10 dagen meer dan 1.000 Haïtianen onderschept, voegde het eraan toe. "De Royal Bahamas Defence Force dringt er nogmaals bij individuen op aan af te zien van het maken van lange verraderlijke reizen op gevaarlijke vaartuigen en daarbij het leven van veel individuen in gevaar te brengen."

Het Cubaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei intussen dat deze week een niet-gespecificeerd aantal Haïtiaanse migranten onlangs ook per boot was aangekomen aan de kusten van de oostelijke en centrale provincies in een poging om de Amerikaanse deelstaat Florida te bereiken. Zowel Cuba als de Bahama's zeiden dat ze de migranten naar Haïti zouden repatriëren. De Royal Bahamas Defence Force zei dat de repatriëring naar verwachting donderdag zou beginnen.

'Regionaal probleem'
Haïti, het armste land van Amerika, heeft te kampen met wijdverbreide armoede en misdaad, verergerd door aardbevingen en orkanen die de afgelopen jaren het land van meer dan 11 miljoen mensen hebben geteisterd.

De recente moord op president Jovenel Moise heeft een aanhoudende politieke crisis verder verergerd en de instabiliteit van het land vergroot.

Eerder deze maand zei president Luis Abinader van de Dominicaanse Republiek, die het Caribische eiland Hispaniola deelt met Haïti, tegen de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties dat Haïti "al een regionaal probleem aan het worden was".

In september verzamelden ongeveer 15.000 mensen, waaronder veel Haïtianen, zich in een kamp onder een brug die de Amerikaanse deelstaat Texas met Mexico verbindt. Velen waren vanuit Zuid-Amerika gereisd, gevlucht uit Haïti op verschillende momenten van de crisis sinds een verwoestende aardbeving in 2010.

De situatie leidde tot hardhandig optreden door de autoriteiten van de VS en Mexico en massale deportaties naar Haïti, die op grote schaal werden bekritiseerd door mensenrechtenorganisaties. Amerikaanse autoriteiten hebben sindsdien ongeveer 5.000 asielzoekers teruggestuurd naar Haïti.

De deportaties brachten de voormalige speciale gezant van de VS in Haïti Daniel Foote ertoe om af te treden. Hij zei dat het "ingestorte land" de gedeporteerde migranten niet kan steunen. Hij noemde de handelingen van Washington "inhumaan."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May