Frankrijk: Sarkozy gevonnist voor campagnefinanciering
01 Oct 2021, 09:34
foto
Voormalige Franse president Nicolas Sarkozy arriveert in het gerechtsgebouw in Parijs voor een hoorzitting in een proces over vermeende illegale financiering van zijn mislukte herverkiezingscampagne in 2012. (Foto: Reuters)


De voormalige Franse president Nicolas Sarkozy is veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf voor het illegaal financieren van zijn mislukte herverkiezingscampagne van 2012. De 66-jarige werd in een rechtbank in Parijs schuldig bevonden aan het besteden van tientallen miljoenen euro's meer aan zijn campagne, dan volgens de wet was toegestaan.

Hij krijgt echter geen gevangenisstraf en kan zijn straf thuis uitzitten met een elektronische armband, oordeelde de rechtbank.

Sarkozy, die elke overtreding ontkent, beschreef de uitspraak als een "onrecht". Hij zei dat hij "tot het einde" zou gaan om "waarheid en gerechtigheid" te zoeken. Zijn advocaat voegde eraan toe dat hij in beroep zou gaan tegen het vonnis.

Dit is de tweede gevangenisstraf van een jaar voor Sarkozy. In maart werd hij de eerste voormalige president van Frankrijk die een vrijheidsstraf kreeg - voor corruptie en beïnvloeding - maar vrij blijft in afwachting van een hoger beroep tegen die straf.

In het laatste proces werd Sarkozy samen met 13 andere beklaagden beschuldigd van hun rol in het zogenaamde "Bygmalion"-schandaal. Aanklagers zeiden dat de UMP-partij van de voormalige president bijna het dubbele van de limiet van € 22,5 miljoen besteedde aan uitbundige campagnebijeenkomsten en evenementen, en vervolgens probeerde de kosten te verbergen door een PR-bureau Bygmalion in te huren om de partij te factureren, niet de campagne.

Donderdag oordeelde de rechtbank in Parijs dat, hoewel de voormalige president misschien niet alle details van de fraude kende, hij moet hebben gezien dat de limieten werden overschreden en er niets aan deed.

Het is de laatste juridische uitdaging voor Sarkozy, die vanaf 2007 een termijn van vijf jaar als president diende. In 2012 verloor hij zijn herverkiezingskans tegen de socialist François Hollande. Sindsdien is hij het doelwit van verschillende strafrechtelijke onderzoeken. Eerder dit jaar kreeg hij een voorwaardelijke gevangenisstraf voor het omkopen van een rechter in 2014.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May