Ecuador: Tientallen doden bij gevangenisoproer
29 Sep 2021, 14:38
foto
Een oproerpolitieagent beklimt het veiligheidshek tijdens een rel in de Guayaquil Regional-gevangenis in Guayaquil, Ecuador. (Foto: AFP)


Bij een gevecht tussen rivaliserende bendes in een gevangenis in de Ecuadoraanse havenstad Guayaquil zijn minstens 30 gevangenen gedood en tientallen gewond geraakt. Een politiecommandant zei dat ten minste vijf gevangenen waren onthoofd, terwijl anderen waren doodgeschoten.

Commandant Fausto Buenaño zei dat de gevangenen ook granaten hadden gegooid. De regionale gouverneur zei dat er 400 politieagenten nodig waren om de controle over de gevangenis terug te krijgen, waar gevangenen zijn ondergebracht die banden hebben met internationale drugsbendes.

Dit jaar zijn tot nu toe meer dan 150 mensen omgekomen bij gevangenisgeweld in Ecuador. Bij het bloedigste incident tot nu toe werden in februari 79 gevangenen gedood tijdens gelijksoortige gevechten.

De Litoral Penitentiary, waar dinsdagavond het laatste dodelijke gevecht plaatsvond, wordt beschouwd als één van de gevaarlijkste van het land.

Politiecommandant Buenaño zei dat gevangenen van de ene vleugel van de gevangenis door een gat waren gekropen om toegang te krijgen tot een andere vleugel, waar ze rivaliserende bendeleden aanvielen.

De politie wist zes koks te bereiken die vastzaten in de vleugel waar het gevecht zich ontvouwde en kon hen in veiligheid brengen.

De Litoral Penitentiary houdt gevangenen vast van Los Choneros, een Ecuadoraanse bende die banden zou hebben met het machtige Mexicaanse drugskartel Sinaloa.

Maar een andere Mexicaanse criminele groep, het Jalisco New Generation-kartel (CJNG), probeert ook allianties te smeden met Ecuadoraanse bendes om de controle over drugssmokkelroutes die van Ecuador naar Midden-Amerika leiden van zijn Sinaloa-rivalen te krijgen.

In juli zei president Guillermo Lasso dat het gevangenissysteem van Ecuador 30% overcapaciteit had. Hij kondigde plannen aan om het proces van vrijlating van gevangenen die het grootste deel van hun tijd hadden gediend of kleine misdaden hadden begaan te versnellen om de overbevolking te verminderen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May