India gaat export Covid-19-vaccins hervatten
21 Sep 2021, 09:33
foto
India schonk of verkocht 66 miljoen dosis aan bijna 10 landen voordat het de export stopte. (Foto: Reuters)


India zal de export van Covid-19-vaccins vanaf het volgende kwartaal hervatten nu de voorraden toenemen. Er wordt daarbij prioriteit gegeven aan het wereldwijde platform voor het delen van vaccins COVAX en de buurlanden, zei de minister van Volksgezondheid.

India, 's werelds grootste maker van vaccins, stopte in april met de export van Covid-shots om zich te concentreren op het inenten van de eigen bevolking toen de infecties explodeerden.

De maandelijkse vaccinproductie van het land is sindsdien meer dan verdubbeld en zal volgende maand verviervoudigen tot meer dan 300 miljoen doses, zei minister van Volksgezondheid Mansukh Mandaviya, eraan toevoegend dat alleen overtollige voorraden zouden worden geëxporteerd.

"We zullen andere landen helpen en ook onze verantwoordelijkheid jegens COVAX nakomen", vertelde hij maandag aan verslaggevers.

Volgens berichten in de media van vorige week, overweegt India binnenkort de export van Covid-19-vaccins opnieuw op te starten. Het schonk of verkocht 66 miljoen doses aan bijna 100 landen voordat de export stopte.

De aankondiging over de hervatting van de export komt vóór het bezoek van premier Narendra Modi aan de Verenigde Staten deze week, waar vaccins waarschijnlijk zullen worden besproken op een top van de leiders van de Quad-landen - de VS, India, Japan en Australië.

India wil tegen december al zijn 944 miljoen volwassenen vaccineren en heeft tot nu toe minstens één dosis aan 64 procent van hen gegeven en twee doses aan 22 procent.

De inentingen in India zijn sinds vorige maand gestegen, vooral omdat 's werelds grootste vaccinmaker, het Serum Institute of India, zijn productie van de AstraZeneca-injectie meer dan verdrievoudigd heeft tot 200 miljoen doses per maand vanaf het niveau van april.

Indiase bedrijven hebben de capaciteit opgezet om bijna drie miljard Covid-vaccindoses per jaar te produceren.

Maandag meldde India 30.256 nieuwe Covid-19-infecties en 295 doden, waarmee het totale aantal gevallen op 33,48 miljoen kwam en het dodental op 445.133.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May