Column: President moet eerst in eigen pot kijken
07 Sep 2021, 00:59
foto
Landbouwperceel te Creola met antroewa, onder water. Het Saramaccakanaal is op steenworp afstand maar door begroeiing, slib en defecte pompen kan het water van een bijzonder groot gebied, niet tijdig worden afgevoerd. (Archieffoto)


President Chan Santokhi is in Nederland om te werken en vooral om zijn politieke stempel te drukken. Daarom gaat het niet om een staatsbezoek met een groots ontvangst, waar de rode loper bij de vliegtuigtrap is uitgerold, ook al gaat hij bij koning Willem-Alexander op de koffie. En hij spreekt de Eerste en Tweede Kamer toe, wat een zeldzaamheid is volgens de regeringsvoorlichting. Weinig staatshoofden valt zo een Hollandse eer te beurt. Bovendien is meer dan een decennium geen president van Suriname naar Den Haag geweest. Dus historisch is het bezoek zeker wel. In elk geval gaat het om Suriname en we wensen de presidentiële delegatie succes toe. Alleen moet het staatshoofd de Nederlandse boeren liever niet uitnodigen om in Suriname te komen ploegen en zaaien.

Gelijk na aankomst heeft de president een politieke bijeenkomst gehad met de diaspora in Den Haag. Hij heeft de mensen opgeroepen om niet aan de kantlijn te blijven staan. Daar heeft hij aangekondigd dat de oranje partij al begonnen is met voorbereidingen naar de volgende verkiezingen in 2025 of eerder. Hij houdt er dus wel degelijk rekening mee dat er vervroegde verkiezingen kunnen komen. De launch van de VHP-campagne is op de verjaardag van de partij op 16 januari 2022. De infosessies zijn al begonnen in Paramaribo en na 13 september volgt Wanica, tussen de reizen door naar Mexico en VS deze maand. Dan weten we dat dus ook weer dat de propaganda is gestart tijdens het officiële werkbezoek waar het niet gaat om de oranje voorzitter maar om het staatshoofd. De olifant aan de Noordzee is gesommeerd wakker te worden. Niet zo handig om in Den Haag te vertellen dat verkiezingen eerder kunnen komen, want dat schrikt investeerders af. Zijn voorganger zou zeggen 'politiek kuiken'.

In een interview met de Volkskrant roept de president Nederlandse boeren die problemen hebben met hun stikstofhuishouding op, om naar Suriname te komen. "Wij hebben genoeg ruimte". Inderdaad, we hebben genoeg ruimte, want steeds meer landbouwers gaan een andere hossel verrichten dan planten. Velen verbouwen niet meer maar gaan voor een dagloon bouwwerk verrichten, desnoods als handlanger. Dat verdient meer dan de grond te bewerken en groenten te planten.

De landbouwer is nauwelijks meer in staat kunstmest, zaden en chemicaliën te kopen. Als het regent, gaan veel percelen met sopropo, antroewa, boulanger, bitawiri, peper, kool, tayerblad, oker, spinazie, amsoi, kaisoi, tomaat etc. etc. onder water. Doordat de trenzen niet op tijd opgehaald worden, sommige pompen defect zijn en het Saramaccakanaal nog steeds gebaggerd moet worden, blijft het water dagen staan. Eindresultaat, alle arbeid in felle zon of regen, naar de bliksem. De boeren en hun gezinnen zitten met de handen in het haar, want ze zijn kleine zelfstandige ondernemers, die eind van de maand niet automatisch een salaris ontvangen. Bovendien is hun verzekeringspasje ook van ze afgepakt. Dus de kwaliteit van het leven van boeren is nog erger achteruitgegaan dan de doorsnee Surinamer.

Het is een schande dat landbouwers zo een behandeling krijgen van een regering die als basis de landbouw heeft en van daaruit groot is geworden. Er zitten personen in de regering die ook rijst geplant hebben en groenten hebben geteeld. Niet alleen in de kuststrook, maar ook in het binnenland is landbouw de basis van het bestaan van velen. De groep planters is behoorlijk in de steek gelaten. Afgelopen decennia werd in koor gezongen en als zoete patat gefluisterd dat Suriname de voedselschuur zou worden van de regio. Daar is niks van terechtgekomen, want planten doe je niet met praatjes maar door gaatjes in de grond te maken, een zaad te zaaien en ervoor te zorgen. Op dit moment worden landbouwproducten uit Suriname niet eens in Nederland afgezet, zo erg is de situatie.

Dus alle succes met de missie bij de voormalige kolonisator. Die maakt de langste regeringsformatie van Nederland mee en kan maar niet begrijpen waarom de VHP met ABOP in zee is gegaan. De VHP-voorzitter kan in zijn oranje jasje aan demissionair minister-president Mark Rutte uitleggen dat dingen simpel zijn. Als je niet met NDP wil samenwerken, dan kies je voor ABOP, ook al zijn de leiders van beide politieke partijen veroordeeld. Als hij 28 zetels had gekregen, had hij niemand nodig. In Den Haag heeft de VHP-topman al aangekondigd dat hij nu om 28 zetels en meer zal vragen. Premier Rutte op zijn beurt kan hem ook wat veiligheidsadviezen geven en uitleggen dat hij, zijn echtgenote en de vicepresident, niet in een ellenlange colonne moeten rijden door het drukke verkeer. Fietsen, zoals de premier dat doet, gaat niet in Suriname, maar de ruim tien auto's in de colonne en motorfietsers, die geen voorrang verlenen aan een ambulance met zwaailicht, loeiende sirene en een ernstig zieke patiënt aan boord, is ook uit den boze.

Nita Ramcharan
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May