Defensie-minister wil geen gap leger en samenleving
03 Sep 2021, 04:38
foto
Minister Krishna Mathoera van Defensie legt uit dat diverse zaken binnen het ministerie wordt aangepakt. (Foto: Raoul Lith)


Luitenant-kolonel Lea Hynes-Parris, de eerste vrouwelijke Inspecteur-Generaal van de Krijgsmacht (IGK) heeft sinds haar benoeming een aantal inspecties gepleegd bij het Nationaal Leger. “Met betrekking tot voeding heeft ze de hele keten van aanschaf tot verstrekking in kaart gebracht. Er zijn verbeterpunten en dat gaan we meenemen,” zegt Krishna Mathoera, minister van Defensie. Ze heeft donderdag een uiteenzetting gegeven over de actuele situatie van het ministerie.

De IGK is een autoriteit en heeft de bevoegdheid los van de legerleiding onafhankelijk en objectief onderzoek te doen, inspecties te plegen. De resultaten van de inspecties worden rechtstreeks aan de minister gerapporteerd. “Dat hebben we geïmplementeerd en inmiddels heb ik al een aantal inspectie rapporten gehad. En ik ben echt content met het werk dat wordt verzet,” zegt Mathoera.

De Defensie minister zegt dat een van de prioriteiten in het beleidsplan van het ministerie is de ‘civiele militaire’ relatie versterken. Er wordt gedoeld om de samenleving te betrekken samen activiteiten te doen. “We zijn midden in die samenleving, onze operaties vinden plaats midden in die samenleving. En er mag geen grote gap zijn tussen die samenleving en het leger,” stelt Mathoera.

Volgens de bewindsvrouw wordt er op verschillende  manieren gewerkt om de relatie met de gemeenschap te versterken. Tijdens de operaties worden lokale personen betrokken om de posten te bevoorraden. De minister zegt dat in gebieden waar er detachementen zijn, er gekeken wordt om lokaal groente te kopen. Zo hoeft er niet vanuit Paramaribo groente getransporteerd te worden naar bijvoorbeeld Marowijne of Brokopondo.

Geheimhouding, zorgvuldigheid zijn kernwaarden van het beroep van een militair. “Het uitlekken van een order van de bevelhebber, betekent dat iemand zich niet professioneel heeft gedragen. Hij heeft die professionaliteit ondergeschikt aan iets anders. Dat kan zijn elders, iemand of een organisatie,” zegt Mathoera. Zij geeft aan dat de schade nu beperkt is. Ze roept de militairen op te beseffen wat hun functie inhoudt. De bewindsvrouw richtte zich tot alle rangen ook de officieren.

Binnen het Nationaal Leger is ongeveer 25 procent van het personeel gevaccineerd. Mathoera zegt dat er naast de bewustwording ook faciliterend wordt gewerkt opdat mensen kunnen gaan voor hun vaccinatie. Bij de diverse eenheden is het aantal manschappen dat is ingeënt verschillend. “Landmacht van ons is een veel grotere eenheid, daar is het percentage iets lager”. Volgens Mathoera is de bereidwilligheid aan het groeien om te vaccineren. De bewindsvrouw zegt dat het de bedoeling is om maandelijks een persconferentie te houden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May