Mathoera: Bouterse kan bijdragen opdat wapens terugkomen
03 Sep 2021, 00:00
foto
Minister Krishna Mathoera van Defensie op een persconferentie donderdag. (Foto: Raoul Lith)


Minister Krishna Mathoera van Defensie vindt dat Desi Bouterse een belangrijke bijdrage kan leveren om de gestolen wapens van het Nationaal Leger terug te doen komen bij het Nationaal Leger. Als hij meer informatie heeft over waar de wapens zijn, moet hij deze deponeren bij het Openbaar Ministerie. Diverse autoriteiten schijnen niks af te weten van dat de onderwereld bereid is de wapens in te leveren. Dit heeft Bouterse uitgebreid dinsdag meegedeeld tijdens een persconferentie.

Minister Mathoera liet doorschemeren op een persconferentie niet op de hoogte van te zijn dat de onderwereld wapens wil inleveren. Ook minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie draagt hier geen kennis van. Woordvoerder Ricardo Panka om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat Bouterse duidelijk is geweest. "De autoriteiten zijn onduidelijk en willen niets kwijt", merkt hij op.

Mathoera vindt dat Bouterse verantwoordelijkheid moet nemen en zich als een leider moet opstellen. Mathoera benadrukt dat de verdwenen wapens een gevaar voor de samenleving vormen. "Hier gaat het om wapens van Defensie waarvan we niet weten waar ze zijn." Het is belangrijk dat de wapens zo snel mogelijk terugkomen en daarbij kan Bouterse volgens haar een hele grote bijdrage leveren. Hij moet het niet alleen zeggen en verwijten maken, maar moet verantwoordelijkheid nemen. Zeker als ex-president want de wapens zijn thuis bij hem verdwenen en er is aangifte daarvoor gedaan. Het Openbaar Ministerie moet de informatie zwart op wit hebben om actie te kunnen ondernemen.

De bewindsvrouw was compleet verrast met de aangifte van wapendiefstal, omdat zij er niet van op de hoogte was dat er wapens van het Nationaal Leger opgeslagen waren in een wapendepot bij Bouterse. Bij de overdracht heeft haar voorganger Ronni Benschop, noch de toenmalige bevelhebber een woord hierover gerept. Zij heeft wel een overzicht gevraagd van de wapens in de eerste twee weken en dit in de eerste week van augustus, gekregen. Daarop stonden de wapens in de magazijnen van het leger en is ook aangegeven welke wapens uitgeleend zijn aan onder andere de politie en het Directoraat Nationale Veiligheid. Er is niet concreet aangegeven bij wie de wapens zijn die uitgeleend waren.

De minister wil niet inhoudelijk ingaan op de wapendiefstal. Zij stelt dat het Openbaar Ministerie bezig is met het onderzoek en daar kan de uitvoerende macht zich niet mee inlaten. Voor Mathoera is het belangrijk dat zulke zaken nooit meer gebeuren. Er zal wetswijziging komen op het Nationaal Leger, opdat de bevoegdheden die de bevelhebber heeft om militaire wapens ter beschikking te stellen aan derden, wordt ingeperkt. Er zijn voldoende procedures maar die worden in de praktijk niet nageleefd. Het beleid wordt ook aangescherpt. Elke operatie dient te geschieden met een operatiebevel.

Er is een werkgroep ingesteld die een uitgebreid rapport heeft gepresenteerd met alle wettelijke regels en procedures over legerwapens en attributen. In het rapport wordt ook aanbevolen door de commissie enkele aanpassingen in de  wetgeving aan te brengen. Er is een strenge inspectie geweest bij alle diensten en afdelingen waar er wapens zijn, deelt de minister mee.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May