Bouterse: Regering stevent naar afgrond; volk pinaart
01 Sep 2021, 00:00
foto
Ex-president Desi Bouterse vindt niet dat de schuld van de huidige situatie in de schoenen van zijn regering kan worden geschoven. (Foto: Ranu Abhelakh)


Ex-president Desi Bouterse vindt dat de regering moet luisteren naar het volk en het beleid moet ombuigen. Het toverwoord in een crisis is 'samenwerken'. Nu stevent de regering af naar de afgrond. Met de repressieve werkwijze wordt alleen maar angst gekweekt bij het volk. Ook worden etnische tegenstellingen aangewakkerd en verder gevoed. Als niet geluisterd wordt naar het volk, zal de regering op de verkeerde koers blijven. "Den sma a pina wreed", zei Bouterse op een persconferentie dinsdag. De agressieve en oorlogszuchtige opstelling van de regering is nodeloos, meent de politicus.

Het is volgens Bouterse geen 5 voor 12 maar 5 over 12. Hij maakt zich zorgen over de Covid-situatie. Hij vindt dat mensen die met de natuurwetenschap bezig zijn, de krachten moeten bundelen. De natuurproducten maken dat mensen minder vatbaar zijn voor het coronavirus omdat het immuunsysteem wordt versterkt. Hij mist eenheid bij de mensen die met natuurproducten bezig zijn. In Pikin Saron is volgens Bouterse een middel ontwikkeld dat tientallen levens heeft gered. Mensen kunnen in vier dagen genezen. Hij roept natuurgenezers op om samen te werken.

Bouterse vindt dat onterecht de schuld van de situatie in het land in de schoenen van de vorige regering wordt geschoven. Hij zal tijdens een andere persconferentie gedocumenteerd ingaan op zijn regeerperiode. Hij voerde aan dat elk jaar, tijdens de jaarrede rekenschap is gegeven aan de samenleving. Door kelderen van prijzen van natuurlijke hulpbronnen is er een negatieve economische groei geweest. Bij de overdracht van de regeermacht is toch nog 0.9% groei bereikt, stelde de ex-president. De geprojecteerde 1% is net niet gehaald.

Hoewel de economische situatie niet rooskleurig was, hebben de mensen in het land het niet zo verschrikkelijk moeilijk gehad zoals nu het geval is. Een liter olie kostte geen SRD 40 tot SRD 50. Bouterse gaf toe dat er hier en daar fouten zijn gemaakt, maar de schuld van de huidige situatie kan niet steeds gegeven worden aan de voorgaande regering. Mensen kunnen het hoofd niet boven water houden. Veel mensen hebben niet eens te eten, kinderen gaan met hongerige magen naar bed. De stroomrekening is moordend voor de samenleving. De regering stelt zich vijandig, bijna oorlogszuchtig en repressief op. De gemeenschap wordt in een hype gebracht en angst aangejaagd. Bouterse merkte op dat aan het eind van het schooljaar boeken en schriften moeten worden gekocht en geen rubberen kogels en traangas.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May