COL: Eisenpakket Ravaksur afgezwakt en vaag
29 Aug 2021, 10:35
foto
Hugo Blanker, voorzitter van de COL, (links) tijdens een persconferentie zaterdag. Deze activiteit werd ook bijgewoond door vertegenwoordigers van Samenwerking 1:6. (Foto: René Gompers)


Maandag gaat de Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur) met president Chan Santokhi praten over haar eisenpakket. Maar de Confederatie voor Organisaties van Landsdienaren (COL) stelt dat enkele van die eisen helemaal zijn afgezwakt of erg vaag zijn. COL gaat een brief sturen naar de president om hem op de hoogte te stellen hierover, de eisen in hun juiste vorm op tafel zetten. COL wil die eisen bovenaan de prioriteitenlijst en niet meer onderaan.

COL-voorzitter Hugo Blanker heeft zaterdag op een persconferentie in het ABO-gebouw aangegeven dat een aantal van de punten dat tijdens de vergaderingen met Ravaksur “en de gezamenlijke vakbeweging” zijn overeengekomen, niet zijn opgenomen. En wat wel opgenomen is, vaag is. COL is geen voorstander van 85% loonsverhoging. Zij heeft liever dat er meer gedaan wordt om de koopkracht te garanderen.

Blanker en enkele bestuursleden hebben uitgelegd dat voor de COL belangrijk is dat pensioenfondsen versterkt en beschermd worden. De overheid moet bijvoorbeeld de gelden die voor pensioenen worden ingehouden direct overmaken. Hierdoor ontstaan er geen gaten in begrotingen. Een pensioenfonds moet zo sterk zijn dat werknemers leningen tegen lagere rentes kunnen nemen. Nu zijn ze genoodzaakt naar een bank te gaan waar de rentes te hoog zijn. De leidingen van de fondsen moeten ook niet politiek geregeld zijn.

Een ander punt waar de COL prioriteit aan geeft, is het versterken van de SZF-verzekering. Blanker stelt dat de bijdrage van de overheid groter moet worden zodat meer diensten/medicijnen gedekt kunnen worden. De vakbondsleider voert aan dat deze punten zodanig zijn verzwakt en zo vaag zijn opgenomen in het eisenpakket waarmee Ravaksur met de overheid wil onderhandelen.

Blanker haalt aan dat de C-47 en COL door de Ravaksur worden tegengewerkt. Eerder eiste C-47 ook dat het eisenpakket aangevuld wordt. Zij wil dat er ook maatregelen getroffen worden om de import van bepaalde goederen te verminderen, de lokale ondernemers te faciliteren, en de koers te beteugelen om een positieve koopkracht te garanderen.

De president krijgt een brief kondigt Blanker aan: “Wij gaan het bossen door die eisen op tafel te zetten,” deelt hij mee “De regering moet ze ook niet op de 20e plaats zetten zoals Ravaksur dat gedaan heeft. Nee. We gaan ze positioneren zodat ze naar voren komen. En als ze niet naar voren komen, gaan we mensen op straat brengen.” COL is geen deel van Samenwerking 1:6 maar Blanker laat doorschemeren dat “sommige uitgangspunten wel overeenkomen.” Vooralsnog rekent COL erop dat ‘het pad van dialoog’ resultaten oplevert.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May