VMSS: Eerst burgervriendelijke gronduitgifte beleid, daarna conversie
29 Aug 2021, 06:39
foto


Recentelijk is er een aanvang gemaakt met de behandeling van de zegelwet en de initiatiefwet wijziging Decreet Uitgifte Domeingrond met de focus op de mogelijkheid tot conversie van domeingrond. In zowel De Nationale Assemblee als de media heeft men hun denkwijze geuit op de voorgestelde wijzigingen. Volgens de Vereniging voor Minderdraagkrachtige Studenten (VMSS) is deze stap te prematuur. Dit uitgaande van het huidige gronduitgifte beleid in Suriname.

Hoe vaak worden wij niet geconfronteerd met de problemen bij gronduitgifte. Van niet behandelde aanvragen, dubbele uitgiften tot speculatie met grond. Thans zijn er ook groepen van personen die hun grieven hebben gedeeld met de regering en DNA over de problemen van gronduitgifte in de praktijk. Er is beloofd dat deze problemen zullen worden aangepakt. Naar aanleiding van deze beloftes rekent de vereniging op een duurzame oplossing welke ten voordele is van elke Surinamer.

Conversie is een stap na de verkrijging van het recht tot grondhuur, wat betekent dat men slechts gebruik van de nieuwe regelingen zal kunnen maken als men al in het bezit is van een grondhuur perceel. Bij een hele grote groep Surinamers is dat nog niet het geval. De cijfers van niet afgehandelde aanvragen bij het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer spreken voor zich. Om de problemen van gronduitgifte tot het verleden te laten behoren is het van belang dat de aandacht eerst wordt gevestigd op de leemtes in de wet met betrekking tot gronduitgifte. Dit met een burgers vriendelijke en gemakkelijke gronduitgifte systeem in gedachte.

Gelet op de problemen welke zich momenteel voordoen bij gronduitgifte moet de focus niet gelegd worden op het versterken van de al uitgegeven rechten op de grond namelijk grondhuur, maar eerder op het creëren van een soepele en gemakkelijke systeem voor de verkrijging van dit recht. Om over te gaan tot conversie moet eerst een goede basis ontwikkeld worden voor het recht op grondhuur. De vereniging is bang dat de problemen bij gronduitgifte groter zullen worden indien DNA in dit stadium kiest voor de mogelijkheid van conversie. Het doel dat met deze actie beoogd wordt zal zeker niet worden bereikt. Er moet rekening worden gehouden met de sociaal- maatschappelijke aspecten die gepaard gaan met conversie, de problemen die zich al voordoen en problemen die zich kunnen voordoen nadat deze mogelijkheid bij wet wordt vastgesteld.

De vereniging heeft haar stem meerdere malen laten horen over gronduitgifte bij onder andere jongeren en heeft in dat kader al schriftelijk gevraagd naar een onderhoud met de nieuwe minister. Tijdens dit onderhoud zal zij een oplossingsmodel presenteren welke gebruikt kan worden om de problemen bij gronduitgifte aan te pakken. De vereniging vindt dat wij moeten streven naar een systeem dat toegankelijk is voor eenieder en niet slechts voor een klein deel van de bevolking. Creëer eerst een duurzame en burgervriendelijk gronduitgifte beleid en dan de mogelijkheid voor versterking van het recht op de grond.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May