Belfort bespreekt lappen grond Jogi
27 Aug 2021, 19:08
foto
Assembleelid Edward Belfort (ABOP) zwaait met een uittreksel van percelen die in bezit zijn van zijn collega Mahinder Jogi (VHP). Naast hem Ebu Jones van de NDP. (Foto's: René Gompers)


Tegen de grondconversie van grote lappen grond is donderdag geprotesteerd bij De Nationale Assemblee. “If tide a wet e keur goed, dan tamara unu de na Constitutioneel Hof,” kondigt assembleelid Jennifer Vreedzaam (NDP) aan namens haar fractie. Ook Edward Belfort (ABOP) is tegen de grondconversie. “Kijk hier, kijk,” toont hij een uittreksel van het M.I. Gliss: “Dit geeft aan dat Mahinder Jogi (VHP) omen honderd hectares en omen gronden in Saramacca heeft. En deze man is voorzitter van de commissie van rapporteurs die de wet wil wijzigen? A man disi e feti fu grondconversie!”  Belfort confronteerde Jogi tijdens de vergadering met de vele lappen grond die hij heeft in Saramacca.

Jennifer Vreedzaam (NDP) is fel gekant tegen grondconversie op dit moment.

De Algemene Belangen Organisatie Suriname had weer van zich laten horen. De organisatie wil een oplossing voor de grondproblemen waarmee de leden te kampen hebben. Voorzitter Martin Atencio vindt dat de wetswijziging geen prioriteit kan genieten, terwijl er andere problemen spelen. Hij stelt dat de wetswijziging grootgrondbezitters rijker en machtiger zal maken. In deze wordt hij ondersteund door Assembleeleden van de oppositie en de coalitie. De actievoerders zijn met honderden stukken gekomen. Daartussen een hypothecaire uittreksel van het M.I. Gliss om aan te tonen dat Jogi grootgrondbezitter in Saramacca is.

Belfort is erg geïnteresseerd in de vier pagina’s waarin staan waar de gronden staan en hoe groot ze zijn. De gronden staan te Damboentoeng 3 te Saramacca. De grootte zijn afgerond 68 ha (12 percelen), 14 ha (4 percelen), 25 ha (22 percelen), 27 ha (25 percelen. “Dus hij (Jogi) wil dit van grondhuur in eigendom omzetten,” merkt Belfort op. “Dan gaat hij verkavelen en het verkopen aan het volk,” speculeert Belfort. “Anderen kunnen niet eens aan 500 vierkante meters komen. Maar kijk hier duizenden hectares. Da a man na voorzitter fu a commissie san e aksi conversie.”

Tijdens het debat in De Nationale Assemblee kaartte Belfort aan dat Jogi zoveel gronden bezit en in eigen belang bezig is. Hij heeft de stukken in 2010 gekregen van de regering die demissionair was, stelde Belfort. Jogi diende hem op basis van een persoonlijk feit van repliek. Hij voerde aan dat zijn vader in 1985 grond had aangevraagd, maar toen niet heeft gekregen. Zijn vader zou geweigerd hebben om NDP'er te worden. Het heeft 28 jaar geduurd voordat de terreinen die zij jarenlang hebben bewerkt, werden toegewezen, beweert Jogi. Volgens Jogi is er niks mis met deze kwestie. Hij daagde eenieder uit die vindt dat hij onrechtmatig grond zou hebben gekregen om naar de rechter te stappen. De vergadering werd bijzonder rumoerig, waardoor deze geschorst moest worden om de rust terug te brengen.

Aan het einde van de tweede ronde van debatten toen bleek dat de VHP ook van de coalitiepartijen geen steun kreeg voor de grondconversie, is de verdere behandeling tot nader order verdaagd. Initiatiefnemer Asis Gajadien (VHP) zei dat hij wijzigingen wilde aanbrengen, terwijl ook verder afgestemd moest worden met de regering. Daar had hij meer tijd voor nodig.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May