Ondersteuning IDB komt los, US$ 150 miljoen voor 2021
24 Aug 2021, 18:36
foto


Suriname krijgt dit jaar al US$ 150 miljoen van de US$ 570 miljoen die de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) het land heeft toegezegd. Volgens minister Armand Achaibersing van Financien en Planning heeft het bereiken van een Staff Level Agreement met het Internationaal Monetair Fond (IMF) de deur geopend om met de IDB en de Wereldbank over een ondersteuningspakket te praten.

Het geld dat voor de komende drie jaar is toegezegd is bedoeld om het land te ondersteunen met het herstel en de hervorming van de economie. Suriname kan rekenen op US$ 500 miljoen als het IMF het herstelprogramma heeft goedgekeurd. De regering verwacht die goedkeuring volgend maand te krijgen.

Los van deze ondersteuning stelt de IDB nog US$ 70 miljoen beschikbaar voor ondersteuning aan drie nieuwe programma's. Het gaat om het Sociaal Vangnet voor kwetsbare groepen (US$ 30 miljoen), verduurzamen van de overheidsfinanciën (US$ 30 miljoen) en een programma dat de arbeidsmarkt moet gereedmaken op de vraag van nieuwe industrieen zoals olie en gas (US$ 10 miljoen).

Minister Achaibersing zegt dat de middelen vrij snel beschikbaar kunnen komen. Hij kijkt ook uit naar de Wereldbank, waarvan hij verwacht dat die binnenkort concreet haar ondersteuning aan Suriname kenbaar zal maken. De steun van de IDB staat los van de toegezegde US$ 690 miljoen van het IMF.

In een persbericht zegt het ministerie van Financien en Planning het IDB-bedrag is opgesplitst in een deel van US$ 450 miljoen voor een PBP (Programmatic Policy-Based Loans) -programma van 3 jaar, met een eerste uitkering van US$ 100 miljoen in 2021. Een PBP is een lening die gekoppeld is aan een programma voor hervormingen en institutionele versterking. In dit geval gaat het om het Herstelplan en het IMF-programma. Het ander deel van US$ 50 miljoen betreft een speciale ontwikkelingslening (Special Development Loan), wat een vorm van begrotingssteun is en is bedoeld voor 2021.

Advertenties

Monday 29 April
Sunday 28 April
Saturday 27 April