Bij uitstel rechtszaken zal rechtsonzekerheid ontstaan
23 Aug 2021, 00:58
foto


Als rechtszaken uitgesteld zullen worden omdat de airco van het gerechtsgebouw al maanden uitgevallen is, zijn de gevolgen niet te overzien. Advocaat Raoul Lobo vindt dat de verdachten in vrijheid gesteld moeten worden in geval besloten wordt de zittingen in oktober en november uit te stellen. Zijn collega Maureen Nibte zegt dat haar cliënten en hun familie zich zorgen maken dat de zittingen van oktober en november mogelijk worden uitgesteld. Zij wijst erop dat indien in deze twee maanden uitstel van strafzaken plaatsvindt, zal er een onzekerheid ontstaan voor de verdachten die in detentie zijn.

Hofpresident Iwan Rasoelbaks heeft vorige week aangegeven dat de centrale airco’s in het gerechtsgebouw Strafzaken al maanden zijn uitgevallen en dat mogelijk de zittingen van oktober en november zullen worden uitgesteld. De zittingen van juli en augustus zijn reeds verschoven naar oktober. Nibte wijst er op dat de wet aangeeft dat een zaak niet langer dan 90 dagen mag worden uitgesteld zonder dat er een proceshandeling heeft plaatsgevonden.

Behalve het feit dat de airco’s van het gerechtsgebouw zijn uitgevallen, is er vaker een probleem met het transport van arrestanten. Vorige week stoorde een rechter zich eraan toen er rond tien uur nog geen verdachten waren aangevoerd naar de rechtszaal voor de behandeling van hun zaak. Hij moest wachten op de aanvoer van verdachten. Deze rechter is van plan consequenties te verbinden aan de detentie van de verdachten in geval het zich weer voordoet dat arrestanten niet tijdig op de zitting zijn. Volgens hem moet de overheid voor transport zorgen, zodat de zaken van de verdachten kunnen worden behandeld.  

 “De mensen kunnen niet langer worden vastgehouden,” zegt Lobo als de wettelijke termijn is verstreken. Hij zegt dat de advocaten ruim van tevoren op de hoogte gesteld moeten worden over het eventueel uitstel van de zittingen, dan zullen zij hun verzoeken tot de invrijheidstelling van de verdachten doen. Naar zijn mening is het niet de schuld van de verdachten dat de airco’s het niet doen, maar van de overheid. Dat kan niet in het nadeel van de verdachten werken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May