Mogelijk geen strafzittingen in oktober en november
21 Aug 2021, 01:54
foto
Hofpresident Iwan Rasoelbaks geeft aan dat voor oktober, november en mogelijk ook december alle strafzittingen worden uitgesteld. (Foto: Hof van Justitie)


Er zullen mogelijk geen strafzittingen worden gehouden aan het begin van het nieuwe zittingsjaar 2021–2022. De centrale airco in het gerechtsgebouw Strafzaken aan de Wulfinghstraat is al maanden uitgevallen. “De rechters zullen genoodzaakt zijn om in de warme maanden oktober, november en mogelijk ook in december alle zittingen uit te stellen met alle gevolgen van dien”, laat president Iwan Rasoelbaks van het Hof van Justitie doorschemeren. “Gewoon en bloc uitstellen. Het is niet uit te houden.”

De hofpresident vindt het “onacceptabel” dat rechters, griffiemedewerkers, advocaten, vervolgingsambtenaren en bezoekers van het gerecht al ruim een jaar in de verstikkende hitte bezig zijn. Alle bevoegde autoriteiten zijn op de hoogte maar het reparatieproces moet eerst een heleboel schakels doorlopen. Het ministerie van Openbare Werken moet een openbare aanbesteding houden, daarna zal de gunning plaatsvinden door de onderraad van de Raad van Ministers. Vervolgens zal het ministerie van Financiën en Planning autorisatie verlenen voor de aanvang van de reparaties, schetst Rasoelbaks de procedure.

“Zie hier, als het hof financieel zelfstandig was dan hadden wij deze route niet.” Het hof zou dan met de comptabele regels in de hand, op basis van offertes, met eigen begrotingsmiddelen zelf de reparatie kunnen laten uitvoeren. Maar de financiële verzelfstandiging van de rechterlijke macht, vooralsnog bij resolutie en hierna in een wet, is nog niet van de grond gekomen. “Het hof is vaak lam, we kunnen niet slagvaardig te werk gaan. Un mus wakti a moni”, uit Rasoelbaks zijn misnoegen vrijdag tijdens de beëdiging van notaris Robert Huang op het hof.

De notaris en overige aanwezigen kregen een waslijst te horen van zaken die het hof als ontoelaatbaar ervaart. Onder “onacceptabel voor het hof en voor een goede beleving van de rechtsstaat”, somt Rasoelbaks onder meer het volgende op: tarieven voor rechtsbijstand en notariële bijstand zijn niet gestructureerd en algemeen bekend bij de samenleving. Er is nog geen algemene vervolgings- en insluitbeleid geformuleerd volgens artikel 148 van de Grondwet.

“Het is onacceptabel voorts, voor het investeringsklimaat in het bijzonder en de economische ontwikkeling dat het nieuwe Burgerlijk Wetboek en de Algemene Wet Bestuursrecht & Bestuursrechtspraak nog geen onderdeel uitmaken van het positief rechtelijk systeem van Suriname.” Mede hierdoor zijn buitenlanders niet geneigd om in Suriname te investeren; de wetgeving is veelal verouderd.

Rasoelbaks vindt het ook niet kunnen dat cliënten hun rechtszaken op social media bespreken “met feiten en omstandigheden uit dossiers, naam en toenaam in geur en kleur”. De persoon alsook de notaris of advocaat die het toelaat dat hun cliënt dit doet, geven hiermee aan geen respect te hebben voor de gerechtelijke autoriteiten, “mogelijk ook geen geloof, wantrouwen dus”. De tegenpartij vindt het soms ook nodig met een tegenreactie op diezelfde social media te komen.

Intern loopt ook niet alles gesmeerd. Zo duren civiele zaken nog te lang; gemiddeld vijf tot zes jaren voordat een vonnis volgt. En rechtzoekenden wachten te lang op hun vonnis, door de onderbezetting en grote achterstanden bij de rechtspraak. Het hof werkt hieraan en probeert achterstanden de komende drie jaren weg te werken, geeft Rasoelbaks aan.

Bij het hof wordt rekening gehouden dat bij de op- en neergang van de economie, het aantal rechtszaken toeneemt. Investeren in de rechtspraak “biedt garantie voor rust, vrede en orde bij laag conjunctuur en ontwikkeling, diepgang en rechtszekerheid bij hoog conjunctuur”, stelt Rasoelbaks. Het is werk in uitvoering om de rechtsstaat op te bouwen.
Het hof verheugt zich op de participatie in het Herstelplan van de regering. De verwachting is om nog in de komende vier maanden de 15 korte termijn beleidsprioriteiten van de rechtspraak uit te voeren. “Het hof zet zich daarbij in dat alle neuzen van beleidsmakers en beleidsuitvoerders in één richting wijzen en dat de bureaucratie daarbij geen rol van betekenis zal spelen.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May