President: Binnen 1 jaar studies ontwikkeling gas energie af
21 Aug, 00:00
foto
President Chan Santokhi gaat op een persconferentie op Zanderij in op de resultaten van zijn officieel bezoek aan Guyana. Ontwikkeling van gas energie is een van de prioriteiten die tussen beide landen is besproken. (Foto: René Gompers)


President Chan Santokhi heeft uitvoerig uitleg gegeven bij terugkeer uit Guyana vrijdag, over het ontwikkelen van goedkope energie uit gas. Beide landen hebben grote voorraden van gas. Met de energie uit gas, kan de bauxiet weer worden verwerkt tot aluinaarde door beide landen. Wat over is, kan geëxporteerd worden naar Brazilië die belangstelling ervoor heeft, zei het staatshoofd tijdens een persconferentie op de Johan Adolf Pengel luchthaven.

Ook de ontwikkeling die de brug over de Corantijnrivier met zich mee zal brengen, werd benadrukt door Santokhi. Acht bedrijven hebben interesse getoond voor de bouw van de brug. Binnen vier weken moet een beslissing worden genomen. Hij vroeg aan het bedrijfsleven of men er klaar voor is. Buitenlandse bedrijven zijn al begonnen om grote lappen gronden te kopen in Nickerie, omdat ingespeeld wordt op de ontwikkelingen. De definitie van local content is veranderd in Guyana, waarbij er nu sprake is van joint local content.

Er zal een strategisch ontwikkelingsplan voor West-Suriname en Berbice worden gemaakt. Binnen een jaar moeten alle studies en juridische aspecten rond zijn voor de ontwikkeling van gas. Er zal niet gekeken worden naar goedkope energie, maar nagegaan wordt hoe het Guyanaschild wordt ontsloten. De presidenten van Suriname, Guyana en Brazilië zullen bijeenkomen in een topsummit. De onderwerpen die aan de orde zullen komen zijn energie, infrastructuur, investeringen en milieu. Binnenkort komt een delegatie van experts naar Suriname onder leiding van de Guyanese vicepresident Bharat Jagdeo, om het Carbon Credit Programma voor te bereiden. Hij heeft veel expertise op dit gebied en heeft diverse Afrikaanse landen bijgestaan. Op de VN-klimaatconferentie in Glasgow zal een gezamenlijk standpunt worden ingenomen.

Het ontwikkelen van het gasproject is los van de olie. Het gas van Guyana behoort niet toe aan oliemaatschappijen, waardoor op dit gebied gelijk samengewerkt kan worden, zegt de president. West Suriname kan worden ontwikkeld door de gasvoorraden die ontdekt zijn. Er zullen pijpleidingen getrokken worden naar Nickerie voor transport van de energie.

Advertenties