Hofpresident misnoegd over uitblijven salariscorrectie
20 Aug 2021, 00:00
foto
Hofpresident Iwan Rasoelbaks en de rechter Ingrid Lachitjaran tijdens de beëdiging van vier nieuwe advocaten, afgelopen woensdag. (Foto’s: Hof van Justitie)


Hofpresident Iwan Rasoelbaks is niet te spreken over het uitblijven van de salariscorrectie voor de rechterlijke macht. Het Hof van Justitie diende zijn voorstel in augustus 2020 in bij de regering, om per 1 oktober van hetzelfde jaar te laten ingaan. “Ik wil algemeen zijn en netjes blijven, we hebben tot nu toe nul op het rekest als rechterlijke macht en OM (Openbaar Ministerie)”, zei Rasoelbaks misnoegd. “Ik doe een dringend beroep op de executieve en elke betrokken ambtsdrager en functionaris, fu drai anu par’ a boto met de rechtspositie van deze staatsmacht.”

De hofpresident sprak woensdag tijdens de beëdiging van vier advocaten op het Hof van Justitie. Hij legde uit dat de salariscorrectie nodig is, zodat rechters met hun karig loon het hoofd boven water kunnen houden. Het voorstel is gedaan vanwege de devaluatie, zijnde een koerscompensatie. Rasoelbaks wil voorkomen dat rechters vervallen in een situatie dat zij de maand niet kunnen overleven. Want wie niet uitkomt met het maandloon, moet een lening nemen.

De wrevel was duidelijk te horen in Rasoelbaks zijn stem. Rechters leven slechts van hun overheidssalaris. “Want wij hebben geen eigen ondernemingen of bijverdiensten. Wij leven van ons loon en verwar ons niet met functionarissen van andere staatsmachten”, beet hij van zich af. Hij stelde verder: “Als er een rechter is die van elders of een onderneming geld krijgt, dan wil ik het horen.”

Standaard veroordelen
De salarisissue van de rechters kwam aan de orde, toen de Hofpresident de advocaten enkele aspecten voorhield over de proces- en advocaatkosten. Rasoelbaks stelde in het vooruitzicht dat voor het nieuwe zittingsjaar 2021-2022, de verliezende partij standaard veroordeeld wordt om de proceskosten te betalen. Hieronder zal voortaan ook een gefixeerd deel van de advocaatkosten vallen die de winnende partij heeft gemaakt voor de rechtsbijstand. Het is nu nog een voorstel en gebaseerd op artikel 281 juncto 61 van het huidige en binnenkort aangepast Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering.

Mensen maken kosten om hun recht te zoeken, ondergaan stress, verliezen werkdagen om op de zitting te verschijnen, etc. Proceskosten zoals betalingen voor zaakindiening, betekeningen, oproepingen of aanmaningen, gaan nu ook bestaan uit een vastgesteld bedrag van de advocaatkosten. “Dit moet voorkomen dat men onnodig en rauwelijks procedeert.” Advocaten moeten daarom serieuze taxaties maken over welke zaken zij aannemen en rechtvaardig zijn; is er kans om te winnen. Samen met de Surinaamse Orde van Advocaten wordt het voorstel verder uitgewerkt. De Hofpresident haastte zich om te zeggen dat er geen verband is met het honorarium van advocaten.

OM verbetert dienstverlening
Waarnemend procureur-generaal Garcia Paragsingh sprak de kersverse advocaten bemoedigende woorden toe en wees hen op hun nieuwe taken en verantwoordelijkheden. Ze gaf aan dat het OM aan de verbetering werkt van de dienstverlening aan advocaten. Dossiers worden nu gescand en op een CD verstrekt aan advocaten. “De bedoeling is om dit niet alleen te doen bij de lijvige dossiers, maar bij elk verzoek van de advocaat om een kopie van het dossier.” Verder is de aanhoudingsadministratie van het parket voorzien van mobiele telefoons, waarop advocaten kunnen bellen voor informatie.

Evenals Rasoelbaks, wees ook de deken van de Orde Samantha Gadjradj, op de kernwaarden en ereregels van het advocatenberoep. Met de beëdiging van Wandana Ramlal-Bhattoe, Robby Amain, Susan Derby en Frederik Pinas telt Suriname nu 228 advocaten bij het hof. Derby werd na een periode van afwezigheid opnieuw toegelaten tot de balie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May