Column: Succes
19 Aug 2021, 00:59
foto
Samenwerking is de sleutel tot succes.
Foto: pixabay.com


Suriname snakt al jaren naar internationaal succes op sportgebied. De afgelopen Olympische Spelen hebben dat weer eens pijnlijk duidelijk gemaakt. Sinds het Olympisch succes van Anthony Nesty in 1988 zijn we 23 kalenderjaren en tig afvaardigingen verder, echter heeft geen enkele sporter de puike prestatie van Nesty kunnen evenaren. Enkele regionale successen daargelaten, is het resultaat van al die afvaardigingen best wel schraal te noemen. Menigeen zou geneigd kunnen zijn om te denken dat Surinamers geen talent hebben, maar niets is minder waar. Er zijn voorbeelden te over van Surinamers die op jonge leeftijd naar het buitenland zijn verhuisd en een succesvolle carrière in de sport hebben opgebouwd. Het slechte resultaat bij regionale en internationale meetmomenten moet dus een andere oorzaak hebben. Anderen zijn de mening toegedaan dat de verkeerde mensen de verkeerde tak van sport beoefenen. Weer anderen beweren dat de geringe bevolking een oorzaak zou kunnen zijn, waardoor sporters niet voldoende tegenstand ondervinden om op een acceptabel niveau te komen, voordat ze worden afgevaardigd. Het is zeker de moeite waard om erachter te komen waar de schoen wringt en vervolgens het roer om te gooien.

Wat zeker ook een rol speelt is dat sport door een beperkt aantal personen in een beperkt aantal districten wordt beoefend. Ik heb er al eerder voor gepleit dat de sportbonden hun tak van sport in elk district moeten aanbieden. Het is jammer dat de meeste bonden slechts in Paramaribo een bepaalde tak van sport aanbieden, alsof alleen stedelingen over talent beschikken. De betrokkenheid van de bevolking bij een sportactiviteit wordt voor een groot deel bepaald door de factor identificatie. Als het publiek zich kan vereenzelvigen met de sporter, dan vergroot dat de betrokkenheid. Deze ontwikkeling is zowel van belang voor de sporter als voor de plaatselijke gemeenschap. Als gewezen actieve sporter heb ik ervaren dat de plaatselijke gemeenschap de verrichtingen op de voet volgde en mij bij succes complimenten gaf en bij een mindere prestatie aanmoedigde. Er waren zelfs fans die mijn wedstrijden niet alleen via de televisie volgden, maar ook acte de présence gaven bij mijn wedstrijden. Deze houding motiveerde me altijd om tot het uiterste te gaan.

Door in elk district, alle sporten die in Suriname worden beoefend aan te bieden, krijgen kinderen uit alle districten een gelijke kans in de sport. Sportbonden moeten op regionaal niveau sportkader opleiden, zodat pupillen in hun vertrouwde omgeving verantwoord kunnen leren sporten. Hierdoor heb je niet alleen het engagement van de plaatselijke gemeenschap, maar bevorder je ook de betrokkenheid van de ouders, hetgeen op termijn onontbeerlijk is. Als ouders van meet af aan betrokken zijn bij de sportprestaties van hun kinderen, is de kans groot dat ze ondanks tegenslagen, blijven doorzetten.

Laat sporters op ressortniveau strijden om het kampioenschap van hun district en vervolgens de districtskampioenen strijden om het landskampioenschap. Op deze manier hebben ze veel meer krachtmetingen achter de rug, voordat ze worden afgevaardigd naar een internationaal meetmoment. De bedrijven in de districten kunnen de plaatselijke sporters ondersteunen als  shirtsponsor, waardoor ze nationale bekendheid krijgen. De kans op succes zal dan zeker toenemen, want hij of zij hoeft dan geen zoektocht naar sponsoren te ondernemen, maar kan zich volledig concentreren op het sporten. Een gezegde luidt: Succes is altijd afhankelijk van een nauwkeurige voorbereiding en zonder die voorbereiding is falen een feit. Die voorbereiding omvat zeker een gedegen opleiding, het afwerken van veel trainingen en wedstrijden in de aanloop naar die internationale krachtmetingen. Succes komt niet uit de lucht vallen, maar is het resultaat van een gezamenlijke inspanning, waarbij sportbeleving een grote rol speelt.

Mireille Hoepel

Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April