OM blijft bij strafeis van 5 jaar tegen Kromosoeto
18 Aug 2021, 14:34
foto
Richard Tjon A Joe, raadsman van Ginmardo Kromosoeto. (Foto: Raoul Lith)


“Het is niet te miskennen dat de strafbare feiten door de verdachte Kromosoeto en zijn mededaders gepleegd, grote nadelige financieel economische impact hebben gehad op de totale samenleving. Het kan worden gesteld dat de maatschappij enigszins is ontwricht. Dat merken we nu ook," zei Cynthia Klein hoofdofficier van justitie. Zij hield dinsdag haar pleidooi in de zaak tegen de ex-directeur van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB), Ginmardo Kromosoeto.

Klein heeft bij rechter Maytrie Kuldip Singh gevorderd dat Kromosoeto conform de gestelde strafeis wordt veroordeeld. Op 25 mei had de officier vijf jaar geëist tegen de ex-SPSB directeur. Hiervan wordt de tijd in voorarrest afgetrokken. Ook is er een boete geëist van SRD 150.000 of 12 maanden hechtenis. “Nu de vervolging de verweren van de verdediging gemotiveerd heeft weerlegd, vraagt de vervolging u derhalve dat de verweren van de verdediging worden verworpen en vordert u edelachtbare kantonrechter dat u verdachte Kromosoeto veroordeelt conform gestelde strafeis”

De vervolgingsambtenaar hield de rechter verder voor dat er tussen Kromosoeto en zijn mededaders nauw overleg is geweest. Volgens haar zijn er voorstellen gedaan en besproken. Er zijn besluiten genomen waarbij bepalingen van de banken zijn genegeerd. Hierdoor zijn er op slinkse wijze gelden getrokken bij de moederbank. “Door die blanco voorschotten en kredieten op te nemen, is er in strijd gehandeld met de Bankwet. De rechtvaardiging dat het om de zogenaamde overheidsuitgaven ging, kan het niet rechtvaardigen”, merkt Klein op.

De openbare aanklager heeft volgens Richard Tjon A Joe, raadsman van Kromosoeto, een zakelijk repliek gevoerd. “Ze heeft een aantal arresten aangehaald om de argumenten van ons te weerleggen”. Hij geeft aan dat het wordt bestudeerd om te begrijpen of er valide punten zijn. Het is de advocaat opgevallen dat er een productie is toegevoegd door het Openbaar Ministerie. Dit is volgens hem om te tonen dat Kromosoeto nog in functie was toen hij verplicht met verlof werd gestuurd.

Tjon A Joe merkt op dat de openbare aanklager verder niet inhoudelijk  is ingegaan op een aantal puur juridische verweren dat is gevoerd door de verdediging. Klein heeft Kromosoeto eerder het brein genoemd van de verkoop van panden aan de Centrale Bank van Suriname door de Staat. Echter waren deze panden geen eigendom van de Staat. De zaak staat 15 oktober weer op de rol. Het is dan de beurt aan de  verdediging om te reageren.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May