Wie zal de rekening betalen?
19 Aug 2021, 22:37
foto


Nagelstudio’s adverteren al heel comfortabel dat een cliënt pas welkom is wanneer die een vaccinatiebewijs kan overleggen. Dat wordt het nieuwe normaal; als je een terrasje wil pakken of op reis wil gaan, zal je die prik moeten nemen. Maar zullen wij binnenkort ook de kop lezen: "Wie geen geld heeft voor de coronaprik, kan niet naar het werk?’’

Online las ik dat farmaceuten Pfizer en Moderna de prijzen voor hun coronavaccins hebben verhoogd in een nieuwe deal met de Europese Unie. Pfizer zou zijn prijs optrekken van 15,5 euro per dosis naar 19,5 euro. In Suriname zijn de meeste mensen met AstraZeneca geïnjecteerd. Nu sinds kort is er Sinopharm. Hoeveel deze kosten, is mij niet bekend. Deze partijen hebben we ook gedoneerd gekregen, gratis dus. Zal het altijd ‘gratis’ zijn? Ook als het prikken - wettelijk - verplicht is en periodiek moet worden ondergaan?

Grote bedrijven in de Verenigde Staten hebben hun werknemers aangezegd om zich te laten vaccineren tegen corona, anders komen ze er niet meer in. In Hongkong is vaccinatie nu voor ambtenaren, onderwijzers en verpleegkundigen verplicht gesteld. Als deze functionarissen weigeren zich te laten vaccineren, moeten zij zich wekelijks op eigen kosten laten testen. In Frankrijk wordt heftig geprotesteerd tegen de gezondheidspas die je moet hebben om deel te kunnen nemen aan het openbare leven. In Suriname stellen werkgevers ook dergelijke eisen; de eerste koppen zijn al gerold, ik hoef niet te beginnen over het schandaal rond de valse vaccinatiebewijzen en de beweegredenen van mensen die hebben betaald voor een nepprik, terwijl de 'echte' nog 'gratis' was...

Er zijn al zoveel stukken geschreven die beargumenteren dat verplicht stellen van het vaccin tegen de mensenrechten is, tegen de vrijheid, godsdienst, leidt tot discriminatie, etc. Anderen wedden hun kop erop dat het gewoon onderdeel is van een strategie van Big Pharma om zich te verrijken. Elke invalshoek is intussen benaderd. De mensen die vaccinatietwijfel hebben omdat ze geen proefkonijn willen zijn, zullen na verloop van tijd waarschijnlijk de prik wel nemen, wanneer de proefperiode voorbij is. Voor anderen zal het een dilemma blijven. Op veel begrip hoeven anti-vaxers overigens niet te rekenen, want voorlopig is de consensus dat vaccinatie het beste wapen is tegen Covid-19.

Het virus is met alle mutaties besmettelijker en ook dodelijker geworden. Intussen begint het er steeds meer op te lijken dat er na verloop van tijd een herhaalde prik nodig zal zijn. Er lijkt geen sprake te zijn van uitroeiing zoals bij andere ziektes is gebeurd. De werkzaamheid van de huidige vaccins zal afnemen en er zal steeds een andere genomen moeten worden. Het wordt jaarlijks gaan voor een herhalingsprik of booster. Of om de zes maanden? Dat is nog niet bekend. Zal het zijn zoals nu wanneer een moeder haar kindje naar de RGD-poli brengt voor de gratis dktp-vaccinaties? Of wordt het betalen zoals bij het halen van de gele koorts prik? Die is ook verplicht wanneer je op reis wil gaan. Intussen zijn er al vaccins goedgekeurd voor toediening aan kinderen vanaf 12 jaar. Gaan wij eens horen, "Ja mensen, nu moeten jullie dokken hoor." Dus mijn vraag: Wie zal in de toekomst de rekening betalen?

Mariska Headley
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May