Santokhi: Samenwerken met Guyana bij gasexploitatie
17 Aug 2021, 22:34
foto
President Chan Santokhi en zijn echtgenote Melissa Santokhi-Seenachery, voor het vertrek naar Guyana voor een staatsbezoek. (Foto: CDS)


Suriname en Guyana hebben een historische relatie waarbij er niet langer gekeken moet worden wat hen scheidt, maar wat hen bindt. “Gas en olie zijn hierbij de grootste uitdaging”, zegt president Chan Santokhi. Samenwerken op het gebied van gasexploitatie zal voordelig zijn voor beide landen. Dinsdag, kort voor zijn vertrek aan het hoofd van een delegatie naar Guyana, gaf Santokhi aan dat dit onderwerp ook op de agenda van de besprekingen zal zijn.

“We moeten samen ervoor zorgen dat er een nieuwe ontwikkeling komt in het westen van het land en ook industriële ontwikkeling. Daarvoor is er leiderschap, goed bestuur, durf en moed nodig om goede beslissingen te nemen. Daarvoor gaan we naar Guyana, om goede beslissingen te nemen”, benadrukt Santokhi. “We hebben als staatshoofden de visie dat wij met olie en gas kunnen groeien tot topproducenten in de wereld. Daarvoor moeten we dan samenwerken en bepaalde zaken gezamenlijk doen.”

Op de agenda staat ook overleg over de veerverbinding, economische activiteiten op de Corantijnrivier, veiligheid, immigratie, defensie en de bouw van de brug over de Corantijnrivier. Het is volgens Santokhi de bedoeling dat de positie van de twee landen goed in kaart wordt gebracht. Daarbij zullen ook Brazilië en Frankrijk (Frans-Guyana) betrokken worden.

Santokhi heeft eerder gesprekken gevoerd met de Braziliaanse president Jair Bolsonaro. Hij benadrukt dat het van belang is om als staatshoofden bij elkaar te komen en invulling te geven aan nieuwe uitdagingen. Daarbij zullen er mogelijkheden voor land en volk gecreëerd kunnen worden, tekent de Communicatiedienst Suriname op.

Het bedrijfsleven maakt ook deel van de delegatie; dit geeft volgens Santokhi de visie van samenwerking tussen overheid en particuliere sector aan. Hij zegt dat regionalisering van bedrijven een grote uitdaging is, waarbij de Surinaamse private sector haar vleugels verder uitslaat naar Guyana en het Guyanees ondernemerschap in Suriname moet komen investeren, met wederzijds voordeel.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May