Open Campus: Zorgwekkende ecologische achteruitgang
17 Aug 2021, 14:43
foto
Door goudwinning droog geworden zijtak Saramaccarivier. De kwikvervuiling is zeer ernstig. De nadelige gevolgen zijn zichtbaar.


In zijn presentatie over Ecologische Degradatie typeert de bioloog Paul Ouboter de verandering van ons bos door rigoureuze houtkap: “het lijkt alsof men met een bulldozer naar iedere boom gaat die men wil hebben, het is echt een gigantische ravage”. Het bos wordt droger, grotere kans op brand, verstoring regeneratie bos en fauna, en problemen voor de binnenlandse bevolking. Zelfs binnen het Brownsberg Natuurpark is er sprake van ecologische afbraak door illegale goudwinning en illegale houtkap.

Goudwinning, houtkap en overbejaging
Ouboter gaf tijdens het derde webinar van de Open Campus Lecture Series 2021 een gedocumenteerde analyse van de zeer ernstige gevolgen van kleinschalige goudwinning, ongecontroleerde houtkap en overbejaging voor natuur en mens. De toenemende ontbossing wordt veroorzaakt door kleinschalige en grootschalige goudwinning, en de toenemende achteruitgang van het bos door onverantwoorde en vaak illegale houtkap. De kwikvervuiling is zeer ernstig in het oostelijk gelegen goudrijke gebied (Greenstone belt). De nadelige gevolgen zijn zichtbaar in het droog worden van zijtakken van rivieren, zoals de Saramaccarivier die veranderen in volkomen droge landschappen  die vanuit luchtfoto's doen denken aan een aaneenschakeling van grote voetbalvelden.  

Natuurpark en natuurtoerisme
Ouboter schetst dat in het proces van ecologische achteruitgang er vaak niet wordt afgestemd met de lokale binnenlandse bevolking bij de uitgifte van concessies. Illustratief zijn de goudconcessies in vooral het mineraal rijke oosten van Suriname, maar ook tegen de grenzen van natuurreservaten en binnen beschermde gebieden. Zelfs in het Brownsberg Natuurpark is er ontbossing door illegale houtkap en ecologische afbraak door kwikvervuiling in bijvoorbeeld de Witikreek. Het komt zelf voor dat midden in dit natuurpark boomstammen met SBB etiketten zijn aangetroffen, alsof het legaal gekapte bomen betrof. Hetzelfde is aangetroffen binnen een ecotoerisme ressort bij de Fred berg. Tezamen met illegale houtkap is ook de overbejaging van de zogenoemde ecosystem engineers (Jaguar, Tapir, Pakira en Pingo) zeer nadelig voor de dynamiek en het behoud van de balans van bos en dieren.

 
Tapir, Pingo’s en Jaguar: Overbejaging breekt dynamiek en behoud van evenwicht binnen het bos.

Leefsituatie binnenland bewoners

De kwikvervuiling heeft nadelige gevolgen voor onder meer vispopulaties, die ongeschikt worden voor menselijke consumptie. Er zijn diverse voorbeelden van belangrijke vissoorten zoals de anyumara en patakka die door vertroebeling van het water helemaal zijn verdwenen in sommige visrijke wateren. Deze vissen werken op hun zicht en kunnen in tegenstelling tot vissen die op gevoel bewegen moeilijk overleven in vertroebeld water. De onverantwoorde goudwinning, illegale houtkap en overbejaging vormen voor de natuur en voor inheemse en marron gemeenschappen een ernstige bedreiging omdat onder meer de eiwitvoorziening, maar ook de beschikbaarheid van bouwmaterialen en medicinale planten in gevaar komen. De panelleden Benito Chin Ten Fung en Chris Healy wezen op het ontbreken van een gericht beleid bij opeenvolgende regeringen voor verantwoord beheer en exploitatie van bos en mineralen. Er werd aangegeven dat gelet op de enorme ecologische achteruitgang  er niet langer gewacht moet worden voor het formuleren en uitvoeren van een professioneel natuurbeleid.

In de volgende Open Campus sessie presenteert Ruben del Prado over Covid-19 en de 'Diverse Diversiteiten van Suriname'. Hij zal ingaan op diverse aspecten van Covid-19, waarmee onvoldoende of helemaal geen rekening wordt gehouden in het beleid. Del Prado belicht een aantal van deze diverse diversiteiten vanavond en faciliteert een workshop op woensdag 18 augustus, voor het stimuleren van praktische aanbevelingen, die kunnen bijdragen om te komen tot beter management van Covid-19. Het publiek kan de Open Campus lectures volgen op ATV en  de  social media en zich vooraf registreren voor kosteloze deelname via de website.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May