Koninklijke Onderscheiding voor Mr. A.J. Saheblal
16 Aug 2021, 17:01
foto
De ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden in Suriname, Henk van der Zwan, speldt mr. André Saheblal (94) de versierselen op behorende bij de Ridder in de Orde van Oranje Nassau.


Op maandag 16 augustus is mr. André Jainundun Saheblal geridderd in de Orde van Oranje Nassau door de ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden, Henk van der Zwan, in de Nederlandse Residentie te Paramaribo. Tot de aanwezigen behoorden o.a. de president van de Republiek Suriname, de minister van Buitenlandse Zaken en de president van het Hof van Justitie. De ambassadeur zei dat het voor hem een grote eer was om in naam van Zijne Majesteit de Koning der Nederlanden, de versierselen te mogen opspelden. Hij memoreerde in het kort de verdiensten van mr. Saheblal in het licht van de relatie tussen Suriname en Nederland.

In Suriname was mr. Saheblal reeds in 2012 door de president van de Republiek benoemd tot Commandeur in de Ere Orde van de Palm. In 2016 ontving hij uit handen van het toenmalige Tweede Kamerlid, Mr. Harry van Bommel, het "Víer-Leeuwen-speldje van de gemeente Rotterdam". De voordracht voor de koninklijke onderscheiding is gedaan door Stichting Satya Dharma/Ramon Ramsodit. De president van de Republiek Suriname sprak de geridderde in lovende woorden toe, waarbij hij de belangrijkste verdiensten van mr. Saheblal voor Suriname en Nederland benadrukte.

Mr. Saheblal studeerde rechten aan de Universiteit van Suriname. Hij heeft zijn carrière volledig binnen de overheidsdienst en de wetenschappelijke wereld gemaakt en was bij zijn pensionering (1984) directeur van Justitie en Politie. Van 1948 tot oktober 1963 heeft hij in het Districtsbestuur (voormalig ministerie van Binnenlandse Zaken en Districtsbestuur) de rang van districtsklerk eerste klasse bekleed en is hij tevens belast geweest met de functies van o.a. kassier, hoofd burgerlijke stand en bevolkingsregister, en districtsontvanger der belastingen. Van oktober 1963 tot zijn vervroegde pensionering op 1 januari 1984 heeft hij met genoegen zijn beste krachten gegeven aan het ministerie van Justitie en Politie: eerst als algemeen secretaris, daarna als onderdirecteur en vervolgens als directeur.

Op het onderwijsvlak is Mr. Saheblal sedert 1979 actief geweest aan de Universiteit van Suriname (thans AdeKUS).  Van 1979 tot 1983 als buitengewoon docent, terwijl hij na zijn pensionering bij de overheid benoemd werd tot voltijds docent en wel van 1983 tot 1994. In 1988 heeft hij namens gemelde universiteit twee maanden colleges in de rechtswetenschappen verzorgd aan de toenmalige Patrice Lumumba Universiteit te Moskou in Rusland, waarbij hij het Surinaamse recht en het Nederlandse recht waaruit het Surinaams recht voortkomt, op positieve wijze heeft uitgedragen.

Vermeldenswaard is verder dat hij tijdens de Binnenlandse Oorlog één van de moeilijkste en gevaarlijkste perioden uit de Surinaamse geschiedenis, niet zonder risico voor eigen veiligheid, cursussen heeft verzorgd in het oorlogsrecht ten behoeve van de officieren en onderofficieren van het Nationaal Leger. Zijn bedoeling was de cursisten erop te wijzen dat oorlogvoering onderworpen is aan rechtsregels waarbij moreel-ethische normen en waarden in acht genomen dienen te worden.

Hij was lid van de Commissie tot wijziging van de Universiteitswet. Ook is hij lid en ondervoorzitter van de Commissie Vreemdelingenwet geweest. Tijdens zijn docentschap nam hij zitting in het bestuur van de Stichting Uitgave Surinaamse Jurisprudentie. Selectie, ordening en de zorg voor de publicatie van belangrijke vonnissen van het Hof van Justitie en het promoten van deze jurisprudentie in Nederland, waren hierbij zijn belangrijkste taken.
Hij zat ook in het bestuur van de Stichting Uitgave Surinaamse Jurisprudentie en heeft vele jurisprudentiebundels pro deo uitgebracht, veelal in samenwerking met dr.mr. Jnan Adhin.
De bundels hebben ook hun weg gevonden naar Nederland en kunnen daarom beschouwd worden als een verrijking van zowel het Surinaamse als het Nederlandse recht.

Voorts heeft mr. Saheblal het Surinaamse Burgerlijk Wetboek (4 boeken) op moderne wijze bijgewerkt zodat dit beter toegankelijk is voor het lezerspubliek, niet alleen in Suriname maar ook in Nederland.

Het is bekend van mr. Saheblal dat hij talrijke studenten zowel in Nederland als in Suriname kosteloos heeft begeleid bij het schrijven van hun scriptie/thesis, maar ook andere personen die onderzoek deden. Hij had daarbij intensief contact met bekende Nederlandse rechtswetenschappers onder wie prof.mr. P.A. Stein en prof.mr. W.M. Kleijn en met de Universiteit van Amsterdam.

Zijn bekende publicatie: De Afwikkeling van Onbeheerde Nalatenschappen in Suriname is in 1999 in boekvorm uitgegeven door de afdeling Privaatrecht A van de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast heeft hij nog talrijke publicaties, veelal in de vorm van wetenschappelijke artikelen voor juridische tijdschriften op zijn naam staan.

Hij was ook geruime tijd juridisch adviseur van de vereniging 'Het Surinaamse Rode Kruis', welke functie hij ook belangeloos heeft vervuld. Ook heeft hij deze organisatie op diverse conferenties in het buitenland vertegenwoordigd.
Ondanks zijn hoge leeftijd houdt de geridderde zich tot op heden bezig met het uitgeven van juridische publicaties.

Carlo Jadnanansing
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May