Biervliet: Regering krijgt met de actie een serieus signaal
16 Aug 2021, 00:00
foto
Activist Stefano ‘Pakkitow’ Biervliet wil met de actie die hij later op de dag houdt, een signaal geven aan de regering om het roer om te gooien. (Foto: René Gompers)


Activist Stefano ‘Pakkitow’ Biervliet houdt later op de dag een protestactie op het Onafhankelijkheidsplein: “No go wroko, leg je werk neer! Waarvoor werk je? Je verdient SRD 3.000 om het nog geen week te houden want met de helft betaal je brandstof en de rest stroom en water? Leg het werk neer, kom de regering wijzen dat a volk e klari! A volk no man moro!” Met de actie moet de regering een serieus signaal gegeven worden.

Er zijn meer dan genoeg redenen om actie te voeren, geeft Biervliet in gesprek met Starnieuws aan. Enkele zijn de verhoogde prijzen van brandstof en nutsvoorzieningen, de verhoogde belastingen en de slechter wordende medische dienstverlening. De regering en de ministers komen over als leugenaars, merkt de activist op. “Eerst zeggen ze er komen geen verhogingen en een paar weken later gebeurt het wel! Nu zeggen ze dat de olieprijs elke maand verhoogd gaat worden. Ik heb informatie dat het SRD 23 kan worden.”

Aan de andere kant worden er verkeerde prioriteiten gesteld, vervolgt Biervliet. “Zoals de bouw van een markt in Nickerie van US$ 5 miljoen, terwijl de wegen in Coronie en Nickerie bar slecht zijn,” illustreert hij. Hij geeft aan dat het plaatsen van familie en vrienden op belangrijke posten de woede van het volk vergroot. Erger is dat die geregelde mensen geen kennis van zaken hebben en het werk frustreren. Gemoederen waren al verhit toen ondanks strenge covid-maatregelen er wel grote feesten door (partij)toppers werden gehouden. Mensen zijn bozer nu blijkt dat men gewoon doorgaat daarmee. Bedrijven gaan over de kop. Heel veel kleine ondernemers moeten hun droom opgeven.

Biervliet benadrukt dat de actie een signaal is dat zaken nu anders aangepakt moeten worden. Het is niet bedoeld om het vertrek van de huidige regering op te eisen. Althans, nog niet. Biervliet: “Als je niet kan, moet je opdonderen. Want als jullie van de NPS, PL, ABOP en VHP geen druk kunnen uitoefenen op de top…waarom zitten jullie dan daar? Voor geld? Is geld alles? Wie komt dan nog op voor het volk?”

“Ik heb gestreden ja, dagen geslapen in NIS,” haalt de activist aan. “Niet voor deze gasten, maar voor een beter Suriname. Men wilde niet eens voor ze stemmen. Men was gewoon moe van de vorige regering. Maar ze maken het erger. Ik kan niet langer met lede ogen toezien. En ook al heb je slim gestemd…daarom juist mag je ze aanspreken, het is je recht.” Exponenten van de vorige regering gaan niet vrijuit. “A vorige regering unu no wani ook tu!” zegt Biervliet resoluut. “Suma wan NDP, wie heeft ons in de crisis gezet?! Voor zover ik weet, is het niet deze regering maar de NDP. Dus die hoeven ook niet meer te komen! Het is tijd voor vernieuwing!”

Biervliet stelt dat de situatie een punt heeft bereikt waarbij mensen minder rekening gaan houden met de covid-situatie. “Er is werkelijk Covid, maar als je niet kan eten…ga je ook dood. If a san o bos, mek’ a bos!” Voor traangas is Biervliet ook niet bang. “Traangas? We tranen nu al. Zonder gas. Da fa yu o’ frede traangas?” Biervliet zegt dat iedereen welkom is op het Plein. Ook de vakbonden.

Voor Biervliet maakt het niet uit hoeveel mensen uiteindelijk verschijnen. Hij deelt mee dat hij steun krijgt van andere activisten. “Maar wie komt, komt, wie niet komt, komt niet. We kunnen niet langer aan de kant blijven staan, of y’o tan klage tap’ Facebook? Kom hier klagen, hier heeft het meer effect. De vakbonden zijn ook welkom om hun zegje te doen.” Biervliet deelt mee dat hij na actie met de bonden in gesprek gaat voor grotere protesten. De vakbonden die zich hebben verenigd in Samenwerking 1:6 hebben de regering een ultimatum van 2 weken gesteld. Dit loopt woensdag af.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May